wymiana na pompę

wymiana na pompę

Postprzez olidejw » 2022-06-27, 11:45

Jak ogarnąć tą pompę ciepła. Chętnie pozbyłbym się kotła na ekogroszek bo ciężkie czasy przyszły dla ‘miłośników węgla”. W ogóle się na tym nie znam? Od czego zacząć? Jaka wybrać? Do kogo się zwrócić z dotacją? :mrgreen:
olidejw

Re: wymiana na pompę

Postprzez mkwiatowski504 » 2022-07-01, 10:42

Jak wybrać uczciwą firmę? To proste – rozmawiać z firmami i zadawać trudne pytania. Ewentualnie skorzystać z doświadczeń innych. Zielona energia zawsze ma sens, szczególnie jak się patrzy na politykę unijna i wojnę w Ukrainie, na aktualny kryzys energetyczny i ocieplenie klimatu. Oto mój przykład. :)
Mam pompę powietrzną Daikin i moduły monokrystaliczne – zależne od światła a nie tylko od słońca 10 kwp TrinaSolar. Cały kompatybilny system instalowała mi firma Synergio - poszło bezproblemowo ale chwilkę to trwało. Wszystko działa na 30 letniej gwarancji. Mam od nich też 5 lat gwarancji na sam montaż i ubezpieczanie. To genialna zmiana szczególnie że w sezonie spalałem 5 ton węgla – teraz to byłoby jakieś 15 tysięcy zł. Aktualnie koszty miesięczne to około 300-400 zł co rocznie daje jakieś śmieszne pieniądze. Człowiek teraz żyje bez zmartwień o ceny węgla, gazu, czy prądu. Pracownik firmy z którą współpracowałem pokazał jak wypełnić wniosek w Czystym Powietrzu, po roku dostałem z powrotem 30 tysięcy. Nie powiem to była spora niespodzianka, którą skutecznie niszczy obecna inflacja, która każdemu pewnie daje się we znaki.
mkwiatowski504

Powrót do Pompa ciepła