Jest bardzo dużo solidnych marek ale wydaje mi się, że jeśli szuka się stolarki, która będzie absolutnie niezawodna, warto zastanowić się nad internorm. Świetna austriacka firma, która ma w swojej ofercie rozwiązania niespotykane nigdzie indziej. W Polsce jest dystrybucją zajmuje się oknar wrocław.
Nawiewniki mają minus w postaci trudniejszego o ramki montażu, ale poza tym są o wiele lepsze i wygodniejsze w obsłudze. Nie wiem też jaki jest koszt ramek, ale filtra do nawiewnika kosztuje około 30zł i wymienia się go raz w roku.
Jeśli jeszcze nie przeglądałeś okien z Drutexa, to polecam Ci się do nich przejść i poczytać opinie o nich. Ja zakupiłem od nich okna pvc, dokładniej model iglo classic i jestem pod wrażeniem tego jak dobre i mocne są to okna. Nie ma najmniejszych problemów ze szczelnością, żadne warunki atomsferyczne nie robią na nich wrażenia, a kolorów tych okien jest chyba więcej niż moja żona ma w szafie sukienek
Przeglądałem właśnie ofertę Druteksu i faktycznie kolorów mają dużo, ale opinie bywają różne. Musiałbym chyba faktycznie zajrzeć do salonu i zobaczyć na własne oczy, jak się prezentują. Myślałem też o Oknoplaście - to droższa impreza ale ponoć zwraca się jakości. Gorszą zagwozdkę mam z wyborem montażystów, bo słyszałem, że trzeba temu poświęcić sporo uwagi.
Montaż to połowa dobrego okna. Zdarzało się, że ludzie mieli naprawdę dobre okna, instalatorzy pokpili sprawę a gromy poleciały i tak na producenta, bo na kogoż by innego.
Dlatego dobrze ma to rozwiązane marka Schuco. Wyłonili najlepszych producentów, którzy na bazie ich systemów produkują najlepsze jakościowo okna, mają fachową obsługę, montaż i doświadczenie. Listę rekomendowanych producentów okien schueco można znaleźć wpisując w wyszukiwarkę schueco premium partner.
Zainteresuj się oknami Pixel - bardzo fajny model, nowoczesny ale z bardzo dobrymi parametrami, nie poszli tylko w wygląd: https://oknoplast.com.pl/okna/pixel/#szczegoly
Drutex ma dobre okna do domu, ja polecam aluminiowe, one są bardziej nowoczesne, mają wąskie profile, dzięki temu prezentują się bardziej elegancko i lekko, jeżeli wiecie o co mi chodzi. Poza tym one są bardziej wytrzymałe, niż plastyki i wcale nie wypadają tak źle pod względem energooszczędności, jak to niektórzy twierdzą.
Co do okien, to bardziej bym polecił Pixele. Fajnie się prezentują i mają też całkiem niezłe parametry. Jak się rozglądaliśmy za oknami do domu rodziców, to znajomy polecił nam salon Oknoplastu na Armii Krajowej w Katowicach.
Ja współpracowałam ostatnio z firmą www.schwarz-firma.eu/ przy wymianie okien w domu mojej prababci. Wszystko sprawnie załatwione. Okna zamontowane solidnie. Łatwo i wygodnie się otwierają. Współpracę oceniam na medal.