Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2018-12-18, 10:16

W porównaniu do wełny mineralnej styropian jest twardszy i znacznie bardziej odporny na nasiąkanie, co sprawia, że lepiej nadaje się do ocieplania elewacji. Warto również dodać, że jego grafitowa odmiana cechuje się lepszym parametrem przewodności cieplnej, na poziomie 0,031 W/mK, który w przypadku wełny wynosi 0,034-0,035 W/mK. Zastosowanie wełny mineralnej jest wskazane w miejscach, gdzie liczy się wysoka przepuszczalność pary wodnej, jak np. poddasza czy domy drewniane.
erzecznikKT
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez eryk85 » 2019-02-06, 17:53

Jeśli ktoś jest z Warszawy/okolic to odnośnie elewacji/ociepleń warto podpytać się tych fachowców: tel. 735 958 898, kontakt@completehome.pl.
Pozdrawiam
eryk85
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2015-12-14, 18:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Fabianus » 2019-08-21, 08:58

Na stronie Super Styropian mają fajny wybór styropianów w dobrych cenach więc polecam się rozejrzec https://superstyropian.pl/katalog/styropian
Fabianus
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2016-08-19, 21:06

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2019-09-03, 09:17

Na pewno obowiązującą zasadą przy ocieplaniu budynków jest zachowanie ciągłości warstwy termoizolacji, od fundamentu po dach. Nie chodzi tu tylko o szczelność jej ułożenia, ale także o zastosowanie materiałów o podobnych lub identycznych parametrach przenikania ciepła we wszystkich częściach budynku. W ofercie Knauf Therm można znaleźć pełną gamę płyt EPS z domieszką grafitu o doskonałym parametrze przewodzenia ciepła 0,031 w/mK do ocieplania podłóg, fundamentów, ścian i dachów płaskich. Więcej informacji na stronie styropianknauf.pl
erzecznikKT
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez stasiu60 » 2020-01-31, 22:10

Też warto właśnie do tego dodać, że na elewacji powinien być jeden kompleksowy system ocieplenia zamiast materiałów sztukowanych. Jeżeli decydujemy się na tynk to w tym momencie to najlepsze wyjście.
stasiu60
 
Posty: 151
Dołączył(a): 2015-10-12, 11:21

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez ekonom » 2020-03-27, 10:12

Przy docieplaniu domu konieczne jest zadbanie o takie szczegóły, jak uzupełnienie otworów po frezowaniu. Pamiętaj więc o zaślepkach ze styropianu, które kupisz np. tu https://thermo-ips.pl/. Oferują zaślepki ze styropianu białego i grafitowego, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Avatar użytkownika
ekonom
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2016-07-21, 10:19

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Ella » 2022-07-27, 05:46

My ociepliliśmy dom płytami styropianowymi z wprasowanym klinkierem. Czyli robiąc ocieplenie zrobiliśmy równocześnie elewację. Bardzo wygodne rozwiązanie i co najważniejsze super się sprawdza. Płyty stanowią świetną izolację termiczną, a klinkier super wygląda. Takie płyty w Polsce, w ofercie ma tylko ich producent firma Styromat - https://www.styromat.com.pl/, która od lat jest na rynku jako producent wyrobów z polistyrenu spienialnego.
Ella
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2017-11-29, 05:58


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia strona



Powrót do Ocieplenie i elewacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość