Hej, kończe już prace konstrukcyjne przy magazynie i już zastanawiam się nad jego wyposażeniem logistycznym. Mam pytanie do osób które się na tym znają i liczę na to że takich właśnie tu znajdę. Mianowicie, jaki sprzęt do transportu na terenie dużych magazynów (3tys. m2) jest najlepszy i najmniej awaryjny ? Nie musi być gabarytowo niewielki , bo przestrzenie między regałami mają kilka metrów i spokojnie dwa wózki się przecisną. Słyszałem ze sprawdzonych źródeł że firma Jungheinrich jest dobra ale nie wiem co inni znający się na tej branży uważają na ten temat. Co o tym myślicie ? Na czym się pracuje u Was?
W fabrykach, dla których wykonywaliśmy kilka zleceń mają od niedawna sprzęt JH i jak tylko przyjechał my też urządziliśmy sobie kilka przejażdżek. Prowadzi się bardzo sprawnie i lekko. Podnoszą spore ciężary jak na takie maleństwa Mieli do niedawna sprzęt innej firmy już nie pamiętam jakiej ale krocie szły na naprawy, także wózek wózkowi nierówny. Powodzenia w dużej hali
Ja na przykład wyposażyłem swój magazyn japońskimi wózkami widłowymi (z nissana) i jestem bardzo zadowolony. Są przede wszystkim nowoczesne i bezpieczne (to drugie jest dla mnie akurat najważniejszym aspektem).
Jeśli chodzi o wyposażenie magazynu to polecam Ci Firma sprzedaje profesjonalny sprzęt m.in właśnie wózki widłowe i paleciaki, fachowcy pomagają wybrać odpowiedni sprzęt i przygotowują ofertę. Firma zajmuję się również sprzedażą części zamiennych więc warto o to zapytać. Mój mąż jest zadowolony z zakupów, bo długo szukał dobrej firmy zajmującej się wyposażeniem magazynów.
Dlatego warto wybierać już na etapie przetargu kto będzie halę budował dobrego wykonawcę. My współpracowaliśmy ze STALBAU i potem w trakcie projektu dobierali nam wyposażenie do naszych potrzeb mieli różnego rodzaju zniżki w firmach, które taki sprzęt produkują więc było o wiele łatwiej i sporo czasu zaoszczędziliśmy. Ogólnie firma dość solidna, więc jeśli chodzi o tematykę budowy hali jeśli ktoś będzie potrzebował to nie ma problemu żeby się z nimi skontaktował tym bardziej, że są bardzo rzetelni w tym co robią.
W temacie wózków widłowych, warto mieć dobre opony. Dobry wózek i bezpieczne opony to obowiązek. Możesz zajrzeć na stronę prestige tyres - mają opony do wózków dobrej jakości i do tego są w miarę tanie.
Regały - wszelkie rodzaje: wjezdne, grawitacyjne, półkowe, to podstawa. Zarządzam kilkoma magazynami, więc trochę się na tym znam. Mogę polecić sprawdzoną firmę, Transmag z Wielkoposlki, jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.
W magazynie na pewno przydadzą się materiały pakowe: folie i taśmy. Ja taki asortyment zamawiam od firmy Angitu na angitu.pl . Towar jest naprawdę dobrej jakości, wytrzymały, folie zapewniają bezpieczeństwo produktów w trakcie magazynowania i transportu.