Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez stefan201 » 2018-03-21, 10:40

Początkowe koszty są znacznie wyższe, jednak ze względu, że koszty eksploatacji takiego domu są znacznie niższe, to w dłuższym okresie czasu taki dom jest bardziej opłacalny. Ważnym elementem takiego dom jest system wentylacji z odzyskiem ciepła, czyli rekuperatorem, jedne z lepszym ma WANAS http://www.wanas.pl - pozwala zmniejszyć koszty ogrzewania, jednocześnie zapewniając idealny przepływ powietrza w domu.
stefan201
 
Posty: 20
Dołączył(a): 2017-06-28, 08:05

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Anjali » 2018-03-27, 11:05

ważne też by w takim domu był zainstalowany system zdalnego sterowania . By np ze smartona móc sterować temperaturą , ogrzewaniem czy roletami ;) Uwazam ,ze jest to bardzo opcja dla ludzi zapracowanych . Sama mam taki system , presto z Ospela i oboje z mężem jesteśmy bardzo zadowoleni ;)
Anjali
 
Posty: 38
Dołączył(a): 2015-12-15, 07:00

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez erzecznikKT » 2018-04-10, 10:58

System centralnego zarządzania budynkiem na pewno daje komfort użytkowania, ale podstawą w domu energooszczędnym jest dobra izolacja termiczna wszystkich przegród budynku. Do ocieplania ścian na pewno warto polecić styropian grafitowy o współczynniku lambda 0,031 W/mK, jak np. ETIXX. Używając płyt o grubości 20 cm można osiągnąć nawet standard budynku pasywnego.
erzecznikKT
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Mareks84 » 2018-04-19, 14:21

Dom energooszczędny musi też mieć okna o odpowiednio niskim współczynniku przenikania ciepła, które pozwalają na magazynowanie energii cieplnej w budynku. Teraz obowiązującym standardem są okna o Uw=1,1 W/m2K, a za chwilę już 0,9 W/m2K, dlatego warto już teraz inwestować w lepszy standard. Z okien energooszczędnych i pasywnych z PVC jest znana np. marka Schuco. Ja zamawiałem swoje okna w firmie Matplast z Dolnego Śląska, ja jestem z Wrocławia, ale firmy produkujące energooszczędną stolarkę na tych profilach można znaleźć praktycznie na terenie całej Polski.
Mareks84
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2018-02-22, 15:10

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez DariuszG » 2018-04-20, 10:56

Polecam www.domy-oszczedne.pl. Budują bardzo fajne domy energooszczędne w przystępnych cenach z cała optymalizacją pomieszczeń, wykorzystaniem światła słonecznego, itp. miałem okazje być w takim domu, naprawdę robi wrażenie.
DariuszG
 
Posty: 146
Dołączył(a): 2017-02-10, 13:24

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Burt » 2019-04-14, 20:49

A jak u Was jest z energią? My mamy panele od https://www.oze-biomar.pl/, bardzo dobra jakość no i spore oszczędności
Burt
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2014-10-23, 21:09

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez erzecznikKT » 2019-05-06, 08:21

Największym składnikiem kosztów utrzymania budynku jest energia grzewcza, dlatego warto pomyśleć o pozyskiwaniu jej w sposób darmowy, z odnawialnych źródeł. Przyszłościowym rozwiązaniem jest pompa ciepła zasilająca ogrzewanie podłogowe. Taki system może stanowić samodzielne źródło ciepła, jednak tylko w dobrze ocieplonych budynkach o niskim zapotrzebowaniu na energię. Najlepszym sposobem na termoizolację budynku jest zastosowanie styropianu grafitowego o lambdzie 0,031 W/mK. W ofercie Knauf Therm można teraz znaleźć pełną gamę grafitowych płyt EPS dedykowanych wszystkich przegrodom od fundamentu aż po dach.
erzecznikKT
 
Posty: 240
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez kozlak100 » 2020-02-27, 11:40

Generalnie właśnie opłaci się jak najbardziej, bo po prostu choć koszt budowy jest trochę większy to potem po prostu będziemy oszczędzać na ogrzewaniu itd. W dłuższej perspektywie czasu idealna spraw. Tu z własnego doświadczenia mogę po prostu polecić wykorzystanie do izolacji (w różnych miejscach) styropian. Najlepszy materiał, solidny, odporny na wilgoć, starzenie się, lekki. Warto o tym pamiętać
kozlak100
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2015-03-14, 17:22

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez MK28 » 2020-03-19, 17:39

Budujemy z mężem dom i zależy nam na oczyszczeniu powietrza i oszczędności z odzyskiwania ciepła. Zastanawiamy się nad rekuperacją i systemem HRU-PremAIR. Czy ktoś z Was ma go w domu ?
MK28
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2017-11-29, 18:56


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości