Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez nikodem » 2012-08-19, 20:35

Witam wszystkich
Chciałbym w jednym miejscu zebrać informacje i opinie na temat aktualnie najlepszych rekuperatorów na rynku.
Prosze podzielcie się własnym doświadczeniem i opiniami i powiedzcie najlepiej z jakimś uzasadnieniem, jakie Waszym zdaniem rekuperatory są najlepsze i dlaczego.

Na jakie rzeczy zwracać uwagę podczas wyboru rekuperatora do domu?
nikodem
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Ranking rekuperatorów

Postprzez Waldek » 2012-08-20, 13:18

Najlepsze rekuperatory to rekuperatory które maja:

- ciche i ekonomiczne wentylatory na prąd stały
- wymienniki przeciwprądowo krzyżowe najlepiej aluminiwe
- niskie szumy max do do 30dB

Warto też zwracać uwagę na bypass i łatwość wymiany filtrów
Waldek
 

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez domator » 2013-06-27, 12:08

A jaka jest najlepsza firma na rynku, która to właśnie zajmuje się ich produkcją?
domator
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2013-06-27, 11:58

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez lady » 2013-06-28, 15:28

Można by wiele wymieniać. Ale myślę że najlepsza jest firma EC-Orcon. To firma holenderska i wyróżnia się naprawdę doskonałymi produktami:)
lady
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2013-06-28, 15:23

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez lady » 2013-06-28, 15:37

Myślę że są dobre, przede wszystkim dają nam wielką możliwość oszczędzania. Polecam. Mimo że to koszt to jednak warto:)
lady
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2013-06-28, 15:23

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez luna » 2014-05-27, 18:32

Witam,

Jak moja poprzedniczka lady, również polecam Orcona
Dużo pozytywnych opinii można o nim przeczytać.
Do najważniejszych zalet moim zdaniem zaliczyłbym -niskie zużycie energii elektrycznej, wysoka sprawność, automatyczny by-pass i myślę, że cena jest odpowiednia do umiejętności.
Koszty eksploatacji w porównaniu z poprzednim rekuperatorem z wenytylatorem AC zdecydowanie spadły. Za jakiś czas inwestycja zwróci mi się w 100%.

Pozdrawiam
luna
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2014-03-17, 18:22

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez WiktorMazaj » 2015-05-06, 12:29

Moim zdaniem dobrym wyborem jest również Wanas, krajowy producent. Zbiera dobre recenzje
WiktorMazaj
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2015-05-06, 12:22

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez bebosz » 2016-02-01, 13:13

Zgadzam sie z postem Waldka
"Najlepsze rekuperatory to rekuperatory które maja:

- ciche i ekonomiczne wentylatory na prąd stały
- wymienniki przeciwprądowo krzyżowe najlepiej aluminiwe
- niskie szumy max do do 30dB

Warto też zwracać uwagę na bypass i łatwość wymiany filtrów"

ja posiadam firmy Frapol, ktory wlasnie spelnia te kryteria i wiele wiecej jak gwc higro itd.
i kazdy reku w tych kryteriach bedzie git
bebosz
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2016-02-01, 10:24

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez RafalCichocki » 2016-07-25, 11:04

domator napisał(a):A jaka jest najlepsza firma na rynku, która to właśnie zajmuje się ich produkcją?


Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego rekuperatora, polecam centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła wynosząca nawet do 90%, bardzo cicha praca oraz dostępne jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.
Pozdrawiam,
________________________________
Konsultant marki Buderus
RafalCichocki
 
Posty: 215
Dołączył(a): 2015-11-13, 09:16

Re: Rekuperatory ranking - Wasze opinie i doświadczenia z reku

Postprzez przemyslaw1a » 2016-08-23, 09:10

Ze swej strony mogę polecić ocieplanie pianką poliuretanową poprzez jej natrysk. Ociepliliśmy sobie w ten sposób z żoną poddasze i muszę powiedzieć - super sprawa. Nie jest to droga inwestycja a zapewnia wysoki poziom ocieplenia i komfortu. Do tego celu wynajęliśmy firmę MKM Izolacje, super fachowcy, a znalazłem ich dzięki przekierowaniu ze strony * .pl, gdzie dodatkowo można pobrać darmowy kupon rabatowy i zaoszczędzić parę stów. Także polecam serdecznie i pozdrawiam
przemyslaw1a
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2016-05-06, 07:52


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Wentylacja i klimatyzacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość