Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez piotus » 2012-08-17, 20:50

Planuje zamontować w swoim domu wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Tylko nie wiem który rekuperator będzie dla nas najlepszy, jaki wybrać bo podana masa parametrów jest poza naszymi specjalizacjami. Dodatkowo kazdy producent chwali swoje rekuperatory jako najlepsze dlatego proszę o Wasze opinie i doświadczenia.

Piszcie jaki macie rekuperator i jaka jest wasza opinia o nim.
piotus
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez piotrus » 2012-08-17, 20:52

Zapomniałem dodać ze powierzchnia użytkowa 150m2, wysokość pomieszczeń 2,60m

Znajmomy ma brink renoventa i go sobie dość chwali.
piotrus
 

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez ekspert » 2012-08-19, 20:02

Zagraniczne:
Stork air
Brink

Polskie:
Bartosz
Jan Gaz

Na rynku dostępne są różne rodzaje rekuperatorów. Ich wybór powinien być podyktowany tym, w jakim pomieszczeniu mają one pracować. Wszystko zależy tu od kubatury pomieszczenia, które zamierzamy zaopatrywać w świeże powietrze. Rekuperatory mogą mieć różną wydajność wydatku powietrza wentylowanego.

Rekuperator powinien posiadać solidną obudowę, która będzie chroniła urządzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, a z drugiej strony będzie ona tłumiła drgania i hałasy od 200 Hz do 10000 Hz. Z tego względu powinna być ona wykonana z materiałów charakteryzujących się dużymi właściwościami tłumienia hałasów. Muszą być one dosyć sztywne, ale mieć niewielki ciężar. Obudowa rekuperatora ponadto powinna być w 100% odporna na warunki atmosferyczne oraz na wpływ promieniowania słonecznego. Kolejnym elementem rekuperatora jest pokrywa inspekcyjna. Dzięki niej można zamontować nowe filtry, wyczyścić urządzenie i dokonać jego przeglądu technicznego.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez ekspert » 2012-08-19, 20:07

Szukając najlepszego rekuperatora warto także zwrócić uwagę na stosowane filtry powietrza oraz układ sterowania.

Sterowniki i automatyka rekuperatora powinny pozwalać na ustawienie kilku zakresów wydajności wentylacji, włączenie funkcji wietrzenia z regulowanym czasem, definiowanie własnych programów wentylacji pomieszczeń, na włączenie zdefiniowanych przez producenta wentylacji pokoi, jak również na sterowanie pracą elektrycznej nagrzewnicy powietrza.

Dobry system sterowania wskaże, kiedy zaistnieje konieczność wymiany filtrów powietrza rekuperatora, a także na skorelowanie pracy rekuperatora z okapem kuchennym.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez bronka » 2012-12-27, 13:45

Rekuperatory to urządzenia z odzyskiem ciepła. Są doskonałe same w sobie, sprawdzają się wszędzie:)
bronka
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-12-13, 16:42

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez aniadomek » 2013-04-23, 09:03

W związku z tym, że w międzyczasie pojawiły się nowe produkty na rynku warto wspomnieć o ostatniej nowości firmy PRO-VENT, jaką jest rekuperator przeciwprądowy MISTRAL PRO.
Zalety rekuperatorów MISTRAL PRO:
  • Przeciwprądowy wymiennik ciepła, poszukiwany na rynku umożliwia odzysk ciepła na poziomie ponad 95%.
  • Dotykowy panel sterowania z mnóstwem funkcji
  • Współpraca z dedykowanym płytowym GWC (gruntowy wymiennik ciepła).
  • Nowoczesne wentylatory z silnikiem stałoprądowym EC to dodatkowe oszczędności w zużyciu energii.
  • Automatyczny bypass wymiennika, sterowany przez panel, pozwala na nawiewanie powietrza bez odzysku ciepła latem.
  • Opcjonalna wbudowana nagrzewnica wstępna, zapewnia prawidłową pracę centrali w czasie mrozów (w przypadku braku GWC). Pulsacyjna praca nagrzewnicy oszczędza energię i zmniejsza koszty użytkowania centrali.

Do tego filtry za kilkanaście złotych a nie za kilkadziesiąt jak w przypadku niektórych central.

Obrazek
aniadomek
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2013-04-23, 08:50

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez Dexter » 2013-05-15, 08:58

Polecam ten rekuperator: BRIN RENOVENT HR LARGE . Sam go mam i świetnie się sprawdza!
http://www.ekopan.pl/oczyszczalnie-przydomowe.html
Dexter
 
Posty: 41
Dołączył(a): 2013-05-15, 08:54

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez Fez » 2013-09-04, 18:59

Logiczne, że każdy producent będzie zachwalał swoje produkty. Dlatego jeżeli się na tym nie znamy, warto wybrać się do zewnętrznej firmy, która zajmuje się montażem wentylacji - kto jak kto, ale oni znają się na tym najlepiej. Ja w taki sposób trafiłem do Eco Comfortu, a dalej już z górki. Doradzili mi, podpisaliśmy umowę i wszystko odbyło się we wcześniej umówionych terminach.
Fez
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2013-07-16, 18:52

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez alicya » 2013-10-14, 17:38

Dokładnie, tak jak mówi Fez. Ilu producentów - tyle opinii. Akurat moja ciocia też zdecydowała się skorzystać z usług firmy Eco Comfort (www.ecocomfort.pl). Nie wiem, jaką markę wybrała, ale z tego, co wiem, firma jest dystrybutorem urządzeń takich producentów, jak: J.E. StorkAir, Brink, Orcon, Vents, Komfovent, Vallox, Mitsubishi Electric oraz Pro Vent. Rekuperatory to bardzo przydatne urządzenia. Warto z nich korzystać, gdyż mają wiele zalet: zapewniają stały dopływ świeżego powietrza koniecznego do oddychania, eliminują hałas i przeciągi, zapobiegają nadmiernemu zwilgoceniu pomieszczeń oraz powstawaniu grzybów i pleśni, usuwają nieprzyjemne zapachy, dwutlenek węgla, parę wodną, kurz i wiele innych substancji chemicznych wydzielanych z materiałów budowlanych, a przede wszystkim - oszczędzają energię cieplną zużytą do ogrzewania. przez co gwarantują niższe rachunki za ogrzewanie nawet do 30%.
alicya
 
Posty: 21
Dołączył(a): 2013-05-24, 13:37

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez lolek112 » 2014-05-07, 17:34

ja osobiście mam rekuperator wykonany przez firmę AirSystem i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony.
lolek112
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2014-05-02, 14:11


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Wentylacja i klimatyzacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość