Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez Mirka » 2017-06-27, 11:42

Ja mam model rekuperatora 345 z firmy Wanas. On się generalnie nadaje do pomieszczen o metrazu do 200m2. Mozna nim zdalnie przez internet sterowac, chodzi bardzo cicho. Sterowanie temp w domu jest bardzo korzysta opcja, a druga sprawa to oczywiscie nizsze rachunki, o ktorych chyba nawet nie musze wspominac.
Mirka
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2016-06-13, 07:34

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez mazi88 » 2017-07-04, 20:54

Ciężko powiedzieć który jest najlepszy. Pewnie wszystko zależy od różnych czynników. Np jaki dom, układ pomieszczeń. Zastanawia mnie czy położenie domu ma znaczenie.
mazi88
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2014-02-20, 21:55

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez RafalCichocki » 2017-07-12, 12:21

Witam,

Jeżeli zastanawiają się Państwo nad wyborem sprawdzonego rekuperatora, polecam centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2 marki Buderus. Urządzenie posiada wysokiej klasy aluminiowy przeciwprądowy wymiennik ciepła, który gwarantuje wysoki stopień odzysku ciepła wynoszący nawet do 90%. Centrala wentylacyjna może być sterowana za pomocą prostego regulatora w urządzeniu lub pilota zdalnego sterowania RCV. Rekuperator dostępny jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
________________________________
Konsultant marki Buderus
RafalCichocki
 
Posty: 143
Dołączył(a): 2015-11-13, 09:16

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez ame » 2017-07-14, 14:42

mazi88 napisał(a):Ciężko powiedzieć który jest najlepszy. Pewnie wszystko zależy od różnych czynników. Np jaki dom, układ pomieszczeń. Zastanawia mnie czy położenie domu ma znaczenie.


nie ma. wantylacja, to wentylacja, musi być sprawnie rozprowadzona, a rekuperacja to dodatek, który ma odzyskiwać ciepło
ame
 
Posty: 91
Dołączył(a): 2015-07-09, 11:21

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez RafalCichocki » 2017-08-02, 08:55

Witam.

Dokładnie. Każdy typ zastosowanej instalacji wentylacji w budynku musi spełniać swój podstawowy cel, czyli dostarczanie odpowiedniej ilości świeżego powietrza do budynku. To, w jaki sposób realizowany jest ten proces określa typ wentylacji - grawitacyjny (przepływ powietrza realizowany jest w sposób naturalny poprzez różnicę gęstości) lub mechaniczny (poprzez przepływ wymuszony pracą wentylatora). Wentylacja mechaniczna jest nowszym rozwiązaniem, które poprzez możliwość zastosowania rekuperatora pozwala na znacznie oszczędności kosztów eksploatacyjnych za pomocą odzysku ciepła.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
________________________________
Konsultant marki Buderus
RafalCichocki
 
Posty: 143
Dołączył(a): 2015-11-13, 09:16

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez panpot » 2017-08-28, 14:45

w zasadzie w nowoczesnym budownictwie nie stosuje się już wentylacji grawitacyjnej, tylko mechaniczną właśnie. rekuperator to dodatek, ale bardzo opłacalny
panpot
 
Posty: 304
Dołączył(a): 2014-04-29, 15:00

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez mazi88 » 2017-09-25, 19:16

panpot napisał(a):w zasadzie w nowoczesnym budownictwie nie stosuje się już wentylacji grawitacyjnej, tylko mechaniczną właśnie. rekuperator to dodatek, ale bardzo opłacalny

A dlaczego jest opłacalny ??
mazi88
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2014-02-20, 21:55

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez ame » 2017-10-03, 14:39

bo taka jest jego funkcja - odzysk ciepła ze zużytego powietrza wywiewanego z wentylacji w celu wstępnego podgrzania świeżego powietrza wtłaczanego do wentylacji. a to w prostej linii daje nam oszczędności w ogrzewnaiu
ame
 
Posty: 91
Dołączył(a): 2015-07-09, 11:21

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez panpot » 2017-10-23, 15:13

polecam popatrzeć na to video - dobrze pokazuje jak spradza się i działa pompa ciepła -
panpot
 
Posty: 304
Dołączył(a): 2014-04-29, 15:00

Re: Najlepszy rekuperator? Wasze opinie i doświadczenia.

Postprzez mazi88 » 2017-10-24, 19:30

a taka wymiana powietrza jak wpływa na powietrze wewnątrz domu??
Dobre rozwiązanie dla alergików?
mazi88
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2014-02-20, 21:55


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Wentylacja i klimatyzacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość