Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez poczatkujacy » 2014-01-08, 14:39

Od jakiegoś czasu zastanawiamy się nad tym, z jakiego materiału najlepiej wybudować ściany naszego domu. Czy Porotherm, czy gazobeton, a może Silka. Słyszeliśmy już różne opinie i na plus dla porothermu i na plus dla gazobetonu. Chcemy wybudować tanio i oszcędnie ale nie za wszelką cenę.

Co polecacie? Porotherm, gazobeton a może coś innego?

Czy rzeczywiście gazobeton jest taki niezdrowy?

Chętnie poznam wasze opinie.
poczatkujacy
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2014-01-08, 13:44

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez ekspert » 2014-01-08, 14:57

Przyglądając się ofercie poszczególnych sklepów z materiałami budowniczymi, bardzo szybko możemy dojść do wniosku, że na rynku jest wiele materiałów nadających się do wykorzystywania podczas budowania ścian. Wszystko zależy od wielu czynników zewnętrznych, efektu, jaki chcemy osiągnąć, naszych możliwości finansowych oraz umiejętności osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie budowy.

Materiał należy wybierać, uwzględniając jego charakterystyczne cechy, pozwalające na wybudowanie stabilnych i wytrzymałych ścian wewnętrznych lub zewnętrznych. Jeżeli chodzi o te drugie, wiele firm budowniczych poleca pustaki keramzytobetonowe – wytrzymałe, dobrze izolujące ciepło, nieprzepuszczające mrozu czy jakichkolwiek innych czynników zewnętrznych. Dobrze jest także zdecydować się na wyroby silikatowe. Chociaż nie gwarantują one aż tak dobrej izolacji cieplnej, są tanie, wytrzymałe i ekologiczne.

Jeżeli chodzi o ściany wewnętrzne, wykonuje się je najczęściej z cegieł, bloczków lub pustaków, czyli z tak zwanych elementów murowanych. Poza tym, żeby były trwałe i solidne, bardzo ważne jest także, aby dobrze izolowały hałas, nie przepuszczając go z jednego pomieszczenia do drugiego. Grubość ścian wewnętrznych, nazywanych także ścianami działowymi, powinna wynosić od 8 do nawet 18 cm (najczęściej posiada jednak około 12 cm). Wszystko zależy od tego, na jaki materiał decydujemy się oraz jaki ostateczny efekt chcemy osiągnąć.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez samremontuj » 2014-01-14, 12:11

Jak by było mnie stać to wybudowałbym dom z pustaka ceramicznego 44cm i dodatkowo ociepliłbym go wełną. Wykończyłbym to wszystko wewnątrz tynkami tradycyjnymi, żadnego gipsu. Taki dom byłby zdrowy i ekonomiczny.
http://budujiremontuj.republika.pl
samremontuj
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013-12-23, 19:31

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez Sykwa » 2017-10-12, 16:51

Ja postawiłem na gazobeton, a tanio kupiłem z http://mbpiaseczno.pl/oferta/ceramik-budowlana-cegly-pustaki/. Bardzo solidny materiał na dom, myślę, że lepszy niż pustak i cegła.
Sykwa
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2017-10-12, 16:40

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez michulka » 2017-10-30, 21:39

Gazobeton to materiał, który ma sporo wad - np. dość marną izolacyjność akustyczną. Jeżeli komuś zależy na porządnie wyciszonym domu to na pewno nie jest to najlepszy wybór materiału. Ściany nośne będą dość "głośne", a działówki i tak trzeba by było robić z innego materiału - silikatu albo ceramiki. To już moim zdaniem lepiej wymyślić sobie taki materiał, z którego będzie możliwość wymurowania od razu wszystkich ścian (wewn. + zewn.), bo tak jest po prostu lepiej i łatwiej od strony wykonawczej. Ja osobiście najwyżej cenię sobie ceramikę typu Porotherm, która ma dobrą izolacyjność termiczną, ale też bardzo dobrą akustyczną i nośność - można spokojnie robić stropy monolity albo kanałówki z grubych profili bez konieczności dorzucania zbrojenia w ściany.
michulka
 
Posty: 70
Dołączył(a): 2015-08-11, 09:02

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez Masterpur » 2017-12-05, 09:00

Jest wiele dobrych i polecanych materiałów na budowę ścian w domu, może napisz jaki budżet jesteś w stanie przeznaczyć na ten cel i wtedy będziemy mogli pomóc, doradzić na forum.
Masterpur
 
Posty: 36
Dołączył(a): 2017-11-03, 10:16


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am



Powrót do Ściany i stropy



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość