Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez poczatkujacy » 2014-01-08, 14:39

Od jakiegoś czasu zastanawiamy się nad tym, z jakiego materiału najlepiej wybudować ściany naszego domu. Czy Porotherm, czy gazobeton, a może Silka. Słyszeliśmy już różne opinie i na plus dla porothermu i na plus dla gazobetonu. Chcemy wybudować tanio i oszcędnie ale nie za wszelką cenę.

Co polecacie? Porotherm, gazobeton a może coś innego?

Czy rzeczywiście gazobeton jest taki niezdrowy?

Chętnie poznam wasze opinie.
poczatkujacy
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2014-01-08, 13:44

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez ekspert » 2014-01-08, 14:57

Przyglądając się ofercie poszczególnych sklepów z materiałami budowniczymi, bardzo szybko możemy dojść do wniosku, że na rynku jest wiele materiałów nadających się do wykorzystywania podczas budowania ścian. Wszystko zależy od wielu czynników zewnętrznych, efektu, jaki chcemy osiągnąć, naszych możliwości finansowych oraz umiejętności osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie budowy.

Materiał należy wybierać, uwzględniając jego charakterystyczne cechy, pozwalające na wybudowanie stabilnych i wytrzymałych ścian wewnętrznych lub zewnętrznych. Jeżeli chodzi o te drugie, wiele firm budowniczych poleca pustaki keramzytobetonowe – wytrzymałe, dobrze izolujące ciepło, nieprzepuszczające mrozu czy jakichkolwiek innych czynników zewnętrznych. Dobrze jest także zdecydować się na wyroby silikatowe. Chociaż nie gwarantują one aż tak dobrej izolacji cieplnej, są tanie, wytrzymałe i ekologiczne.

Jeżeli chodzi o ściany wewnętrzne, wykonuje się je najczęściej z cegieł, bloczków lub pustaków, czyli z tak zwanych elementów murowanych. Poza tym, żeby były trwałe i solidne, bardzo ważne jest także, aby dobrze izolowały hałas, nie przepuszczając go z jednego pomieszczenia do drugiego. Grubość ścian wewnętrznych, nazywanych także ścianami działowymi, powinna wynosić od 8 do nawet 18 cm (najczęściej posiada jednak około 12 cm). Wszystko zależy od tego, na jaki materiał decydujemy się oraz jaki ostateczny efekt chcemy osiągnąć.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez samremontuj » 2014-01-14, 12:11

Jak by było mnie stać to wybudowałbym dom z pustaka ceramicznego 44cm i dodatkowo ociepliłbym go wełną. Wykończyłbym to wszystko wewnątrz tynkami tradycyjnymi, żadnego gipsu. Taki dom byłby zdrowy i ekonomiczny.
http://budujiremontuj.republika.pl
samremontuj
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013-12-23, 19:31

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez Sykwa » 2017-10-12, 16:51

Ja postawiłem na gazobeton, a tanio kupiłem z http://mbpiaseczno.pl/oferta/ceramik-budowlana-cegly-pustaki/. Bardzo solidny materiał na dom, myślę, że lepszy niż pustak i cegła.
Sykwa
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2017-10-12, 16:40

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez michulka » 2017-10-30, 21:39

Gazobeton to materiał, który ma sporo wad - np. dość marną izolacyjność akustyczną. Jeżeli komuś zależy na porządnie wyciszonym domu to na pewno nie jest to najlepszy wybór materiału. Ściany nośne będą dość "głośne", a działówki i tak trzeba by było robić z innego materiału - silikatu albo ceramiki. To już moim zdaniem lepiej wymyślić sobie taki materiał, z którego będzie możliwość wymurowania od razu wszystkich ścian (wewn. + zewn.), bo tak jest po prostu lepiej i łatwiej od strony wykonawczej. Ja osobiście najwyżej cenię sobie ceramikę typu Porotherm, która ma dobrą izolacyjność termiczną, ale też bardzo dobrą akustyczną i nośność - można spokojnie robić stropy monolity albo kanałówki z grubych profili bez konieczności dorzucania zbrojenia w ściany.
michulka
 
Posty: 83
Dołączył(a): 2015-08-11, 09:02

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez Masterpur » 2017-12-05, 09:00

Jest wiele dobrych i polecanych materiałów na budowę ścian w domu, może napisz jaki budżet jesteś w stanie przeznaczyć na ten cel i wtedy będziemy mogli pomóc, doradzić na forum.
Masterpur
 
Posty: 36
Dołączył(a): 2017-11-03, 10:16

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez michulka » 2017-12-27, 11:21

Jeszcze jest pytanie co to znaczy "dobry" materiał. Moim zdaniem za sam materiał nie ma sensu dopłacać, bo parametry ściany to można podnieść np. izolacjami, a niekoniecznie wymianą materiału. Tutaj nie zawsze droższy oznacza lepszy. Jak już wcześniej pisałem moim zdaniem najsensowniej wykonać ścianę z ceramiki Porotherm i potem ją ocieplić od zewnętrz taką warstwą izolacji, żeby być w normach ITB...
michulka
 
Posty: 83
Dołączył(a): 2015-08-11, 09:02

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez kurczaq » 2018-01-29, 21:13

Wprawdzie budowa własnego domu dopiero przede mną, ale aktualnie mieszkamy w domu z ceramiki Porotherm i szczerze mówiąc nie widzę żadnych minusów tej technologii. Jak się rozglądamy po biurach projektowych to też większość projektów porozpisywana na ten materiał... Przy rozmowach z projektantami też wychodzi, że to w sumie najbardziej racjonalny wybór. Także myślę, że i u nas taki właśnie materiał będzie.
kurczaq
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2018-01-29, 21:02

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez Gocha67 » 2018-05-18, 19:07

W ofercie Termat dostępne są rodzaje wyrobów przeznaczonych do wykonywania ścian fundamentowych. Ja zakupiłem u nich pustaki szalunkowe. Pustaki te mogą być stosowane w budownictwie jednorodzinnym, wielorodzinnym oraz użyteczności publicznej. Jestem zadowolona z ich usług. Polecam.
Gocha67
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2018-01-07, 11:13

Re: Z jakiego materiału najlepiej budować ściany - opinie

Postprzez ogoniasty » 2018-05-29, 08:13

Pustaki szalunkowe to przecież na fundament, a nie jako ściana konstrukcyjna! :-) Na ściany zewnętrzne wybór ceramiki poryzowanej to akurat dość dobry pomysł, bo ten materiał ma dobrą izolacyjność akustyczną, dużą nośność i dobrą termikę - oczywiście przy założeniu, że się dociepli ścianę od zewnątrz. Są też pustaki do murowania ścian 1W (Porotherm 44 cm), ale tu już jest coś za coś - pogarsza się parametr Rw, który odpowiada za przenoszenie dźwięków. Termiczność jest zachowana według przepisów, ale jednak pustak jest siłą rzeczy lżejszy (bardziej porowaty :-), a przez to gorszy akustycznie. Szczerze to ciągle polecam tradycyjne budownictwo 2W, czyli np. pustak ceramiczny porotherm 25 cm + izolacja termiczna z wełny mineralnej. Taki zestaw to pewniak, z którego powstaje kilkanaście tysięcy domów rocznie.
ogoniasty
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2018-04-25, 14:59


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Ściany i stropy



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość