Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez piterson » 2012-08-14, 15:58

No właśnie napiszcie jaki styropian stosujecie do ocieplanaiych domów? Mnie sprzedawca z hurtowni namawia na styropian grafitowy - podobno lepszy niz ten zwykły biały ale droższy - występuje w większych grubościach. Czy warto dopłacać do styropianu grafitowego? Czy mi to się zwróci?
piterson
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie

Postprzez ekspert » 2012-08-14, 20:08

Grubsza warstwa ze styropianu białego zawsze ci wyjdzie taniej (np 6,5cm grafitowego odpowiada 8cm białego). Tylko dom moze wyglądać nieco toporniej.

A poniżej trochę informacji o obu rodzajach styropianu:

W odróżnieniu od klasycznego styropianu białego, styropian grafitowy ma kolor srebrnoszary i ma domieszkę grafitu. Najlepiej sprawdza się on w roli ocieplenia ścian, choć może być z powodzeniem wykorzystywany do ocieplania dachów, fundamentów oraz podłóg. Nowoczesny styropian grafitowy może być zastosowany do ocieplania każdego miejsca w domu, nie tylko ścian zewnętrznych, ale i ścian działowych.

Czym tak właściwie jest styropian? Jest to materiał, który pozyskiwany jest w procesie spieniania granulek polistyrenu, z dodatkiem grafitu. Styropian nie dość, że jest doskonały w zakresie zapewniania termoizolacji budynków, to jeszcze na dodatek jest materiałem stosunkowo tanim. To nie wszystkie zalety, jakie przypisywane są do styropianu. Dodatkowo, jest materiałem lekkim, przez co nie obciąża zbytecznie konstrukcji budynku. Jest nieszkodliwy dla człowieka, co powoduje, że nazywany jest tworzywem ekologicznym. Do wyprodukowania styropianu nie wykorzystuje się dużych nakładów energii. Styropian i płyty styropianowe śmiało można poddawać obróbce, przy użyciu powszechnie dostępnych, prostych narzędzi. Niewykorzystane, zbyteczne wycinki styropianu mogą być poddawane recyklingowi, dzięki czemu nic się nie marnuje i nie jest składowane na wysypiskach śmieci.

Styropian jest materiałem chroniącym dom przed startami ciepła, ale nie tylko. Jedną z jego właściwości jest niemożność rozpuszczania się ani w wodzie, ani w glebie, przez co staje się on wysoce odporny na rozwój pleśni, grzybów i chorobotwórczych bakterii. Nawet w bardzo niskich temperaturach otoczenia styropian zachowuje swoje świetne właściwości izolacyjne. Nigdy się nie starzeje, jest odporny na zawilgocenie, stąd też śmiało można go montować na ścianach domu w środowisku o wysokiej wilgotności. W zasadzie, ani temperatura, ani wilgotność, czyli warunki pogodowe, nie mają większego wpływu na wykonywanie prac ociepleniowych, zakładając, że materiałem izolacyjnym jest styropian. Zastosowanie styropianu powoduje, że można zaoszczędzić czas i pieniądze związane z kosztami robocizny na zabezpieczenia niedokończonej izolacji na budynku przed ewentualnymi opadami atmosferycznymi. Styropian jest klasyfikowany jako materiał samo gasnący, chroni więc przed pożarem.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie

Postprzez rufi » 2012-08-14, 21:55

My ściany z ytonga 24 cm i na to 14cm styropianu zwykłego białego i po analizie energooszczędności domu jest to jak najbardziej wystarczająco :)
rufi
 

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie

Postprzez jerzyk » 2012-08-14, 22:09

styropian grafitowy - podobno lepszy niż ten zwykły biały ale droższy - występuje w większych grubościach
jerzyk
 

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez styropiansklep » 2012-12-10, 10:30

Witajcie!
Zajmuję się handlem styropianem i chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości, które się pojawiają przy zakupie styropianu grafitowego.

1. Cena? Styropian grafitowy wcale nie musi być drogi!
2. Jakość? Jeśli jest produkowany ze sprawdzonego surowca to jest to pewny ciepły materiał grzewczy.

Uważaj!
Wykonawcy narzekają na styropian grafitowy bo nie zarobią na TOBIE! mają zazwyczaj dostęp do białego styropianu więc wymyślają wiele historii nie prawdziwych. Inne powody niechęci wykonawców: nie wiedzą że grafit klei się na klej do siatki (bo przez dodatek grafitu najtańszy klej do styropianu nie klei go) Wtedy mu odpadają płyty więc nie znając się nie chce na nim pracować. Policzyłem sam dla mojej firmy pewne rzeczy:

porównaj!!! ZYSKAJ 20% ciepła styropianu za 3% dopłaty do inwestycji:

Styropian BIAŁY - 0,040 lambda || Styropian GRAFITOWY - 0,033 lambda
Zachodnie firmy cena: 150 zł || Polskie firmy cena od: 166 zł

biały:

grubość 15cm / 200 m2 = 30m3
opór cieplny R: 3,75

grafit:
grubość 15cm / 200 m2 = 30m3
opór cieplny R: 4,55
oszczędność cieplna : 20%

biały:
koszt: 150*30 = 4 500 zł

grafit
koszt: 166*30 = 4 980 zł
wzrost kosztów styropianu
tylko o 10%

biały
pełny koszt ocieplenia 200m2:
Styropian = 4 500 zł
kleje KABE i akcesoria: 2 400 zł
tynk akrylowy: 2 500 zł
robocizna 40zł/m2 : 8 000 zł
=================
razem: 17 400 zł

grafit
pełny koszt ocieplenia 200m2:
Styropian = 4 980zł
kleje KABE i akcesoria: 2 500 zł
tynk akrylowy: 2 500 zł
robocizna 40zł/m2 : 8 000 zł
=================
razem: 17 980 zł
cena wzrasta tylko o 3% a
ocieplenie aż o 20%!!!
http://www.Styropian-Ocieplenia.pl
Styropian sklep internetowy

Styropian z 20 fabryk transport gratis cała Polska
ceny hurtowe zadzwoń doradzimy:
(22) 215 68 83 ; 535 606 705
Avatar użytkownika
styropiansklep
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2012-12-10, 10:05
Lokalizacja: Warszawa Lublin Kraków Wrocław

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez ramzes » 2012-12-14, 12:15

Cena ceną, ale liczy się również jakość, najtańsze wełny i styropiany na ogół co innego w deklaracji na opakowaniu co innego w paczce.
Cheap is cheap jak mawiają nad Tamizą.
W Polsce na palcach jednej ręki można policzyć firmy które są wysokiej jakości. Dla mnie liderzy rynku - bezapelacyjni to Rockwoll /wełna i TermoOrganika/styropian
ramzes
 

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Malgoska » 2012-12-16, 10:01

Powszechniejszy jest styropian biały. No i też znacznie tańszy. Ale co do jakości to styropian grafitowy jest o wiele lepszy:)
bo dom jest oazą spokoju:)
Avatar użytkownika
Malgoska
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-12-12, 07:37

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez aga » 2013-01-06, 15:00

Witam, chcemy ocieplić domek na pałę wybieramy grubość 10 cm i styropian grafitowy. Jak myslicie czy to bedzie dobre?? Fachowcy mowia ze wystarczy bialy 10 lub 12 0,42 lambda
aga
 

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez sheldon » 2013-08-31, 18:53

Jeśli chodzi o styropian to ja brałbym pod uwagę firmy Austrotherm i Knauf Industries Polska to pierwsi uczestnicy Programu „Gwarantowany Styropian”, realizowanego pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu (PSPS). Mogą sprzedawać ze znakiem "Gwarantowany Styropian". Chociaż uczestnicy programu daleko nie odbiegają:)
sheldon
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2013-08-31, 18:51

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Wiola » 2013-09-24, 11:10

Jeśli jest wybór, to ja zawsze wybieram coś lepszego :) Tym razem polecam grafitowy styropian. nie ma szaleńczej różnicy w cenie a skoro jest lepszy to po co kupować białe dziadostwo :)
Wiola
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2013-09-24, 09:31

Następna strona



Powrót do Ocieplenie i elewacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość