Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez stasiu60 » 2017-06-30, 18:14

Fakt. Styropian moim zdaniem to najlepszy i najbezpieczniejszy materiał izolacyjny. W moim przypadku też nie powoduje problemów zdrowotnych jak to jest w przypadku wełny. Fakt – trzeba mieć bardzo dobrą ekipę i kupic styropian ze sprawdzonego punktu. Trzeba też go dobrze składować i skończyć elewację w krótkim czasie, a nie po dwóch latach od przyklejenia styropianu (znam takich magików).
stasiu60
 
Posty: 61
Dołączył(a): 2015-10-12, 11:21

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Edek00 » 2017-07-03, 04:12

MOże biały z takimi kulkami? Jets to na pewno tańszy, jeżeli nie chcesz oszczedzac to jak najbardziej grafitowy :)
Edek00
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2016-10-19, 16:54

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2017-07-27, 13:45

Biały styropian z pojedynczymi kulkami grafitu ma takie same parametry termoizolacyjne jak zwykły styropian biały, więc należy to raczej rozpatrywać w kategoriach chwytu marketingowego. Najlepszym wyborem w przypadku domów energooszczędnych jest styropian grafitowy, który ma zdecydowanie lepszą izolacyjność termiczną, nawet 0,031 W/m2K. Ta technologia materiałowa podlega ciągłej ewolucji i jest stale udoskonalana pod względem właściwości technicznych. Przykładem na to mogą być płyty grafitowe ETIXX – tak jak standardowe szare styropiany mają w swoim składzie domieszkę kompozytu poprawiającą ich właściwości termoizolacyjne. Ich unikatową właściwością jest natomiast fazowana struktura i rowki, które minimalizują ryzyko ich odkształcania się pod wpływem promieni UV, co było do tej pory mankamentem płyt grafitowych. Więcej informacji można znaleźć tu: http://www.knauf-industries.pl/products,product,204,etixx-fasada--31.html
erzecznikKT
 
Posty: 141
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez reci » 2017-07-31, 21:52

Moim zdaniem po prostu lepszy jest grafitowy jako taki. Nawet jeżeli jest droższy to często wychodzi na to, że cała inwestycja w ocieplenie opłaca się bardziej.
reci
 
Posty: 438
Dołączył(a): 2013-09-15, 20:11

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Masterpur » 2017-11-03, 10:29

Odpowiedz sobie na pytanie jaki budżet chcesz przeznaczyć na zakup materiałów do ocieplenia swojego domu, grafitowy styropian będzie droższy, ale i zarazem grubszy, więc w perspektywie czasu lepiej się tutaj sprawdzi.
Masterpur
 
Posty: 36
Dołączył(a): 2017-11-03, 10:16

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez ekonom » 2017-12-06, 12:54

Dokładnie, jeśli masz zamiar budować dom naprawdę energooszczędny, gdzie każdy element jest do tego specjalnie zaprojektowany to grafitowy jak najbardziej będzie dopełnieniem całości. Jeśli natomiast to ma być zwykły budynek, czyli nie pasywny, to raczej skłaniałbym się ku zwykłemu - oszczędności na ogrzewaniu oczywiście będą, ale zwrot z dodatkowej inwestycji może być bardzo długi. Dobre białe styropiany np knauf-industries.pl są optymalne jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Myślę, że zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na inne elementy, które zwiększą energooszczędność domu.
Avatar użytkownika
ekonom
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2016-07-21, 10:19

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2017-12-09, 09:33

Styropian grafitowy ma lepszy (niższy) współczynnik przewodzenia ciepła lambda niż biały, więc wręcz odwrotnie – można stosować cieńszą warstwę termoizolacji niż przy zastosowaniu styropianu białego, więcej o różnicach między tymi dwoma gatunkami styropianu można przeczytać na naszej stronie w sekcji najczęściej zadawane pytania, punkt 13: http://www.knauf-industries.pl/faq,najczesciej-zadawane-pytania.html#faq13
erzecznikKT
 
Posty: 141
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia strona



Powrót do Ocieplenie i elewacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości