Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez adaminio » 2014-11-05, 10:58

A co myślicie o elewacji z kamienia?? Bo w tym poradniku polecają Czy jest to kosztowne??i Czy może ktos z Was ma taka elewacje??
adaminio
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2014-10-23, 12:28

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Lukas78 » 2014-11-10, 10:48

Jeśli chodzi o ocieplanie to nie kombinowałbym i zapłacił więcej za lepszy materiał. Nikt nie chciałby żałować potem w zimie niedostatecznego ocieplenia domu. ;)
Lukas78
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-11-10, 10:40

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez eDoradcaPSPS » 2014-11-12, 20:42

Styropian grafitowy i biały to dwie odmiany o różnych deklarowanych poziomach izolacyjności cieplnej. Do ocieplania ścian oferowane są płyty białe, o lambdzie deklarowanej od 0,045 do 0,038 W/mK, oraz styropiany szare (z dodatkiem grafitu), o lambdzie deklarowanej od 0,033 do 0,030 W/mK. Do uzyskania pożądanej izolacyjności cieplnej niezbędna jest określona wartość oporu cieplnego, R. Opór cieplny, R, to stosunek grubości płyty i jej deklarowanej lambdy. Zatem, taki sam opór cieplny można uzyskać stosując zarówno płyty grafitowe, jak i białe. Z uwagi na (wyższą) gorszą lambdę styropianów białych, należy stosować większe grubości tych płyt.
eDoradcaPSPS
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014-05-26, 18:38

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez malinowski30 » 2015-07-14, 17:52

Zawsze warto wybrać jeśli tylko cie stać, o dobrej lambdzie czyli grafit, na pewno markowy najlepiej jak ma certyfikat np rekomendacje ITB. Omijałbym białe bezmarkowce:)
malinowski30
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2015-07-14, 17:47

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez budzyn » 2015-07-27, 10:08

Generalnie grafitowy jest lepszy i jeśli masz jakieś ograniczenia odnośnie maksymalnej dopuszczalnej grubości ocieplenia bierz grafit i się nie zastanawiaj. Jednak jeśli grubość izolacji nie ma znaczenia równie dobrze możesz kupić grubszy biały styropian (oczywiście dobrej marki). Właściwości cieplne będzie miał zbliżone tylko będzie grubszy.
budzyn
 
Posty: 37
Dołączył(a): 2015-04-27, 11:09

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez budcud » 2015-11-26, 11:32

Moim zdaniem zdecydowanie styropian szary ze względu na swoje właściwości.
http://www.lambda.swisspor.pl/17/blog/czy-styropian-trzeba-chronic-przed-sloncem
budcud
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2015-11-26, 11:22

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez mistrzunio1 » 2016-05-31, 12:36

Dla wszystkich, którzy chcą samodzielnie ocieplić dom styropianem, kilka rad w filmiku od Termo Organiki co i jak :D
mistrzunio1
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2016-05-31, 12:32

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez jarekmajewski » 2016-07-19, 10:30

POMOCY!!!! Mój tata jakiś czas temu ocieplił dom styropianem marki N... jak się okazuje styropian ten otrzymał wynik negatywny według Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego co robić w takiej sytuacji?! tyle pieniędzy poszło się .... ! Uważajcie co kupujecie bo wciskają ludziom największy badziew!

Podsyłam wam link do wyników badań: http://budownictwo.wnp.pl/fatalna-jakosc-materialow-budowlanych-w-polsce,275177_1_0_0.html
jarekmajewski
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2016-07-19, 10:18

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez papiruspap » 2016-08-23, 11:12

Polecam styropian grafitowy od Termo Organiki, który ma rekomendacje ITB, posiada zdolność do samogaśnięcia, a także jest bezpieczny dla zdrowia i środowiska!
papiruspap
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2016-08-23, 10:53

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2016-10-31, 20:20

Knauf Therm posiada certyfikowany przez ITB całkowity system ociepleń, który na bazie płyt styropianowych Knauf Therm może być może być stosowany w budynkach wznoszonych jak również już istniejących. Zastosowanie systemu ociepleń na bazie płyt Knauf Therm umożliwia uzyskanie doskonałych parametrów cieplnych, ponadto chroni on ściany zewnętrzne budynku przed bezpośrednim wpływem środowiska, co wpływa na żywotność budynku. Możliwość wykonania wyprawy tynkarskiej o dowolnym kolorze i różnych strukturach wpływa na zwiększenie walorów estetycznych budynku. System ocieplenia KNAUF posiada Aprobatę Techniczną Instytutu Techniki Budowlanej o numerze:
AT-15-8224/2016
erzecznikKT
 
Posty: 201
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Ocieplenie i elewacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość