Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez ulaa812 » 2013-10-07, 13:23

Jeżeli chodzi o jakość to grafitowy jest lepszy, ale z drugiej strony biały tańszy, tylko że ma gorsze parametry techniczne. Wszystko zależy od tego, co ma dla ciebie większe znaczenie czy mniejsze koszty, czy lepsza jakość.
Najpiękniejsze fototapety na wymiar - http://www.alarte.pl/
ulaa812
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2013-10-07, 10:58

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez bmw77 » 2013-10-11, 08:18

Najważniejsza jest jakość produktu ważne by zarówno biały jak i grafitowy miał deklarowane przez producenta parametry. Kluczowym parametrem w materiałach izolacyjnych jest tzw. Lambda czyli współczynnik przewodzenia ciepła. Im niższy współczynnik tym lepsza izolacja. Grafitowoe mają niższy współczynnik Lambda są "cieplejsze". Na przykład 12 cm grafitowy będzie na pewno lepiej chronić budynek przed chłodem niż biały lub nawet w kropki. Dla siebie na swój dom wziąłbym grafitowy od dobrego producenta np Termo Organiki najlepiej z jej systemem ociepleń.
bmw77
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2013-10-11, 08:06

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez wiktorias » 2013-11-19, 21:01

Co nieco o wyborze materiału do ocieplenia ja wybrałam 15 cm grafitowego, róznica w cenie nie duża i powoli ciepły grafit robi się standardem.
wiktorias
 
Posty: 64
Dołączył(a): 2013-08-05, 16:31

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Danak19 » 2013-12-02, 08:55

Biały styropian wcale nie jest gorszy od grafitowego. W zeszłym roku ocieplałem dom styropianem Austrotherm 040 Fasada 10cm lampda wynosi 0,040 ale nie odczuwam żeby w domu było zimno, nie co przepłacać zwłaszcza na gdy trzeba kupić większe ilości materiału
Danak19
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013-12-02, 08:48

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez samremontuj » 2014-01-08, 17:58

Odpowiedź jest prosta. Jeśli chcesz ocieplić dom materiałem o założonej z góry grubości to im niższy współczynnik przewodnictwa cieplnego tego materiału tym mniej ciepła ucieknie, więc lepiej.
http://budujiremontuj.republika.pl
samremontuj
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2013-12-23, 19:31

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez WitekLond » 2014-01-17, 11:37

ja wybrałem styropian w kropki Termo Organiki, polskiego producenta rekomendacją ITB i jestem bardzo zadowolony, więc polecam.
WitekLond
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-01-17, 11:33

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez Mirwojat » 2014-01-17, 11:57

ja wybrałem taki sam, 12 cm. Polski producent ale dobry ma towar.
brałem też z termo organiki cały system, kleje, siatki i tynki.
Mirwojat
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2014-01-17, 11:51

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez irys67 » 2014-02-04, 13:45

a ja użyłem Termo Organiki tego w kropki, 15 cm i jest bomba!
irys67
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2014-02-04, 13:23

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez edm » 2014-11-03, 09:45

Styropian grafitowy niewątpliwie ma lepsze parametry cieplne, a że jest to najistotniejszy parametr przy wyborze izolacji to zawsze będzie to lepszy wybór. Niemniej jednak trzeba mieć na uwadze, że jest on bardziej wymagający przy montażu. Ze względu na dodatek grafitu styropian charakteryzuje się słabszą przyczepnością. Dodatkowo nieosłonięty styropian grafitowy, poddany dłuższemu oddziaływaniu słońca nagrzewa się, dochodzi do naprężeń i może się zerwać. Dlatego dobrym rozwiązaniem przy klejeniu takiego styropianu jest sięgnięcie po piano-klej tytan. Piano-klej nie tylko ma bardzo dobrą przyczepność. Dodatkowo możemy mieć pewność, że nie dojdzie w tym przypadku do zerwania płyt.
edm
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2014-10-07, 21:18

Re: Jaki styropian wybrać? Grafitowy czy biały? Wasze Opinie?

Postprzez SosnaL85 » 2014-11-04, 13:06

Osobiście polecam szary styropian Swisspor'a Lambda 100, porównując ceny do jakości jest bezkonkurencyjny
SosnaL85
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2014-11-04, 11:50


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Ocieplenie i elewacja



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości