Świetne informacje. Dla tych, którzy rozglądają się za własną działką - niezbędne Szkoda, że kiedy ja się budowałem, nie znalazłem takich informacji, uniknąłbym kilku błędów i zaoszczędził trochę czasu
Może to nic odkrywczego,ale nie dajmy się zwariować - to, że 30 km za miastem jest tańsza działka to nie znaczy jeszcze, że powinniśmy się tam wyprowadzić. Mam wśród moich znajomych takich, którzy rozważają powrót do miasta, choć oczywiście w większości dużych polskich miast trudno o wolny skrawek ziemi i czasami w grę wchodzi tylko dom już wybudowany.
Po pierwsze warto sprawdzić stan prawny działki, potem papiery geodezyjne. U mojej znajomej trzeba było najpierw wydzielać mniejszą działkę z większej, potem robić mapki wszystkie – całą tę otoczkę geodezyjną robiła firma mgeo.com.pl. Z tego co wiem, to sprzedający pokrył koszty firmy geodezyjnej, bo w sumie z jego strony to powinno być wcześniej zrobione.
Sprawdzenie planu zagospodarowania przestrzennego to podstawa. Znam historię osoby, która postawiła naprawdę piękny dom, działka ładna, otwarte przestrzenie. Teraz okna sypialni wychodzą mu na parking popularnego dyskontu, na co absolutnie się nie pisał.
W zasadzie większość potrzebnych informacji na ten temat można znaleźć w profesjonalnych poradnikach, np tu: http://tylkodzialki.pl/zakup-dzialki-budowlanej-poradnik-kupujacego/ Warto też wypisać sobie listę pytań i dopytać agenta nieruchomości, zanim jeszcze podpiszemy z nim umowę. Niestety nie liczyłbym na 100% szczerość agentów nieruchomości, dlatego warto uzbroić się w potrzebną wiedzę samemu zanim zaczniecie poszukiwania. Powodzenia!