Jesteśmy przed zakupem pieca do centralnego ogrzewania i teraz dylemat, czy zapłacić mniej i kupić piec węglowy czy zainwestować w piec olejowy, ale czy to się zwróci?
Uważam że lepszy węglowy. O wiele dłużej utrzymuje wysoką temperaturę, nie musisz wciąż biegać i dokładać aby mieć ciepło w domu. Wada, to znaczne koszty przy zakupie wsadu:(
A ja będę argumentował, że najlepiej kominek ale taki ciepło oszczędny. Z zamontowaniem płyt szamotowych kominki sa jeszce bardziej wydajne. Polecam sprawdzone kominki www.grupa.owo.pl
A ja stawiam na piec gazowy! Kompletnie bezobsługowy, tańszy niż węglowy czy olejowy, a do tego ekologiczny, a przynajmniej bardziej ekologiczny Ale wygoda użytkowania jest jego największym plusem.
Jeśli masz grzejniki to idealny będzie piec węglowy na ekogroszek. Bardzo tanio wychodzi ogrzewanie. Natomiast gdy masz ogrzewanie podłogowe to zastanów się nad gazem. Olej wychodzi najgorzej.
A ja polecałbym poważnie zastanowić się nad pompą ciepła zintegrowaną z układem Co plus do tego ogrzewanie podłogowe wodne. Przeanalizuj koszty i sam zobaczysz,że wychodzi to bardzo korzystnie.
No nie każdego stać na takie udogodnienie jak pompa ciepła. Ja mam piec na eko gorszek i jak dla mnie i dla mojej rodziny to rozwiązanie jest bardzo dobre.
Piec węglowy to też piec na opał, więc tutaj nie ma różnicy, może być jedynie w sensie samego paliwa jakie stosujesz, polecam zastanowić się nad ekogroszkiem lub pelletem.
Ekogroszek też nie jest złym rozwiązaniem, to kwestia tego jaki kocioł posiadamy, oczywiście te na pellet czy ekogroszek będą droższe w zakupie. Warto zastanowić się także nad inwestycją w pompę ciepła.