Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Postprzez projektowy » 2012-08-16, 12:40

Nie znalazłem jeszcze takiego tematu na forum - jak uważacie warto wydawać pieniądze na architekta i autorski projekt indywidualny domu?
Czy lepiej coś wybrać z gotowych projektów, których jest bardzo dużo i które na pewno są sprzwdzone w praktyce przez budujących.
Jakie są wasze opinie i doświadczenia w tym temacie?
projektowy
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyśle

Postprzez ekspert » 2012-08-16, 13:59

Przed rozpoczęciem budowy domu należy uzyskać dla niego pełną dokumentację architektoniczno-budowlaną. Potrzebny jest między innymi projekt budowlany. Mamy do dyspozycji katalog gotowych, wypróbowanych projektów, bądź też projekt możemy zamówić indywidualnie u architekta. Na pewno druga opcja pozwala na dostosowanie projektu do wymagań inwestora, ale jest droższa i bardziej pracochłonna.

Już podczas starania się o pozwolenie na budowę domu, do wniosku o wydanie takiego dokumentu należy dołączyć projekt budowlany. Przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę właściwy organ sprawdza, czy projekt ten został przygotowany przez osobę, która ma wymagane prawem uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznej do projektowania bez ograniczeń. Tego rodzaju uprawnienia uzyskuje wyłącznie osoba posiadająca wyższe wykształcenie architektoniczne oraz praktykę zawodową.

Wielu inwestorów noszących się z zamiarem budowy domu zastanawia się, czy lepiej zdecydować się na projekt indywidualny, dedykowany do potrzeb konkretnego klienta, czy wybrać o wiele tańszy i sprawdzony w praktyce projekt gotowy.

Bez względu na typ, oba projekty budowlane zawsze są wykonane przez uprawnionego ku temu architekta. Projekt gotowy opracowywany jest z przeznaczeniem do sprzedaży anonimowemu odbiorcy. W zasadzie każdy może go kupić, a może on zostać wykorzystany na różnych typach działek. W taki sposób jest on projektowany, aby po niewielkich modyfikacjach, dokonywanych także przez architekta, można było na jego podstawie zbudować dom na wielu gruntach. Niewątpliwym atutem projektów gotowych jest ich cena, która jest znacznie niższa niż cena projektu indywidualnego. Daje to duże oszczędności już na początku realizacji inwestycji budowlanych. Czasem różnice cenowe sięgają dziesiątków tysięcy złotych, stąd też wielu inwestorów prywatnych jednak skłania się do wykorzystania gotowych rozwiązań projektowych. Projekt gotowy obejmuje tylko sam projekt budynku, a on sam nie jest dokumentem wystarczającym do zdobycia pozwolenia na budowę. Prawo budowlane wyznacza, że projekt gotowy należy jeszcze uzupełnić każdorazowo o projekt zagospodarowania działki, który już musi zostać wykonany na indywidualne zamówienie klienta. Najtańszą opcją realizacji inwestycji budowlanej jest zamówienie gotowego domu wybranego z katalogu firmy budowlanej. Usługa tego rodzaju obejmuje najczęściej pełen cykl inwestycyjny, w tym koszty projektu oraz dokonanie formalności związanych z zatwierdzeniem projektu oraz uzyskaniem pozwolenia na budowę.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyśle

Postprzez architekt » 2012-08-16, 15:58

Jeśli klient ma pełną wizję swojego przyszłego domu, lepiej, aby zdecydował się na projekt indywidualny, który raczej spełni wszelkie jego oczekiwania.

Klienci tej grupy określają architektom, jak ma wyglądać bryła budynku i elewacja, jaki ma być plan domu oraz ile ma mieć on pomieszczeń. Mogą oni nawet przedstawiać architektom własne rysunki i rzuty budynku, a fachowcy przekładają je na gotowe projekty budowlane, przygotowane zgodnie z wymaganiami Prawa budowlanego.

Są też i tacy klienci, którzy mają mało sprecyzowane wymagania co do ich przyszłego domu i łatwiej jest im wybrać projekt z gotowego katalogu. Podpowiedzi architekta są tu mile widziane i wzbogacają wybór projektu budowlanego.
architekt
 

jeśli chodzi o cenę to tylko projekt gotowy

Postprzez piterson » 2012-08-16, 16:00

Podczas decydowania, czy wybierzemy projekt indywidualny czy gotowy, bardzo często pod uwagę jest brana cena.

Ludzie zamożni mogą sobie pozwolić na zlecenie wykonania projektu ich domu, choć może on bardzo przypominać gotowy projekt katalogowy.

Mniej zamożni inwestorzy będą nastawieni na wybór projektu z katalogu i na zaoszczędzenie pieniędzy na realizację dalszej części inwestycji.

zasem są oni niestety zmuszeni do ograniczenia swoich wymagań, aby nie stracić wysokiej kwoty pieniędzy na indywidualny projekt budowlany.
piterson
 

czasami nie ma wyjścia i trzeba wybrać projekt indywidualny

Postprzez mysliciel » 2012-08-16, 16:03

Bywa i tak, że nie ma możliwości skorzystania z projektu gotowego, ponieważ warunki terenowe istniejące na działce wymuszają rozwiązania indywidualne.

Tak dzieje się, gdy działka:
- Jest działką narożną,
- Ma skomplikowany lub nietypowy kształt,
- Ma niecodzienny przekrój poprzeczny.

Projekt indywidualny będzie koniecznością dla osób, które chcą posiadać w swoim domu np. studio nagrań, czy też inne pomieszczenie związane z wykonywanym zawodem. Takie pomieszczenie trzeba dokładnie zaprojektować i nanieść na plan domu. W tym przypadku projekt wykonany na zamówienie klienta jest niezbędny. Czasem domy muszą posiadać określone cechy, w tym:
- Wysokość,
- Podział elewacji,
- Sposób wykończenia elewacji,
- Kolorystykę,
- Typy okien.

Taka sytuacja w dużej mierze narzuca wykorzystanie w praktyce projektu budowlanego indywidualnego. Plan zagospodarowania przestrzennego wyznaczające wymagania odnośnie przyszłej budowy, jest dla architekta ważnym dokumentem, jaki musi wziąć pod uwagę przy realizacji projektu dla klienta.
mysliciel
 

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyśle

Postprzez lonly » 2012-08-16, 21:25

Generalnie, kupienie gotowego projektu lub wybranie gotowego domu z katalogu budowlanego jest tanie i szybkie, ale nie zawsze spełnia to wymagania inwestora.

Bywa i tak, że projekt gotowy jest niemożliwy do zastosowania na danym terenie. Wówczas trzeba przeznaczyć więcej pieniędzy na projekt indywidualny.
lonly
 

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Postprzez janw » 2012-12-07, 11:09

skorzystanie z gotowych rozwiązań i projektów jest najprostrzym najtańszym i najszybszym sposobem ponieważ takich projektóww sieci jest najwięcej i naprawde jest w czym przebierac, koszty są zazwyczaj wniższei mamy wlasciwie 100% szansy na to ze kilka projektów bedzie nasze wymagania spełniało co do rozmieszczenia wielkosci i funkcjonalności wiec najprościej skorzystać z gotowych wyszukiwarek
np (mająca w swojej ofercie gotowych ponad 15 tysiecy !!! gotowych projektów) * w których można wybrac swoje parametry a w przypadku architekta takiego wyboru nie mamy i nawet jakby projekt (z czym ciężko) u arhitekta kosztowałby "stówke" taniej to nie ma takiego wyboru jak w przypadku gotowych rozwiązań chyba że masz jakieś naprawde udziwnione wymagania jeżeli nie to zawsze można sie zapytac o mozliwosć zmian w projekcie (90 procent ze możliwości są)
janw
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2012-12-07, 10:48

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Postprzez margot » 2014-05-27, 14:39

Jak zwykle wszystko zależy od wizji inwestora. Ja osobiście kupiłam gotowy projekt domu od MG Projekt, ponieważ znaleźliśmy niemal w 100% trafiony w nasz gust. Wahaliśmy się co do dwóch projektów ale ostatecznie wybraliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni, choć początkowo również rozważaliśmy opcję projektu indywidualnego.
margot
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2012-11-13, 08:03

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Postprzez MonikaSz » 2014-05-29, 11:08

Moim zdaniem warto jeżeli chce się wykonać całkowicie innowacyjny projekt domu. Jeśli chcemy odwzorowywać schematy, które zostały już przetarte to szkoda wydawać na architekta bo jego najważniejszy atut tracimy na starcie.
MonikaSz
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2014-05-29, 11:01

Re: Gotowy projekt domu czy indywidualny? Opinie i przemyślenia.

Postprzez Firmokracja » 2014-08-25, 09:17

Polecam zapoznać się z artykułem na temat skutecznego wyboru projektu domu http://www.firmokracja.pl/wybrac-projekt-domu-skuteczne-sprawdzone-metody/
Firmokracja
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2014-08-25, 09:03


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Jaki projekt domu - Opinie



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości