Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez energik » 2012-08-14, 10:18

Witam.

Napiszcie czy warto budować dom pasywny, bo z tego co widze to jeszce większe koszty inwestycyjne od domu energooszczędnego.
Czy ma to jakiś ekonomiczny sens?
energik
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am

budowa domu pasywnego

Postprzez darek » 2012-08-14, 12:28

Mianem domu pasywnego określa się obiekt budowlany, który oszczędza największą ilość energii. Można więc powiedzieć, że jest to dom energooszczędny, choć nie każdy dom tego typu będzie domem pasywnym. Domy pasywne zużywają mało energii, na przykład na ogrzanie pomieszczeń domowych przez rok wystarcza 15 kWh/m2.

Jeśli jednak chcemy zbudować dom pasywny powinniśmy naszykować się na dosyć wysokie koszty przeprowadzenia takiej inwestycji.

Jęsli mamy trochę wolnej gotówki to uważam, że warto i bedzie to dobra inwestycja.
darek
 

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez kamilw » 2012-12-14, 11:51

od 2020 wszystkie nowo powstające budynki będą musiały być "o niemal zerowym zużyciu", chociaż jeśli ma być koniec świata jeszcze przed świętami, to czy mamy się czym martwić?:) ale wg moich wyliczeń różnica w kosztach między domem energooszczędnym a zwykłym jest niewielka a więc jeśli mamy możliwość, warto zainwestować. Szczególnie, że później przy opłatach za ogrzewanie możemy dużo zyskać, więcej o programie dopłat, który wchodzi na początku 2013 roku : http://informatorbudownictwa.pl/nowosci ... ooszczedne
kamilw
 

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez teodor » 2013-05-27, 09:50

pewnie, że warto, nawet jeśli za bardzo nie interesuje Cię ekologia, to chyba najważniejszym plusem jest to, że taki dom to naprawdę spore oszczędności pod względem ekonomicznym - cena ogrzewania jest kilka razy niższa niż takiego zwykłego domu.
teodor
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2013-04-23, 08:24

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Wiola » 2013-09-24, 10:48

Jak masz kasę do zainwestowania to jasne, że warto. Wiadomo, że nie zwróci się to w ciągu roku, ale po jakimś czasie zauważysz zwrot inwestycji :)
Pewnie prędzej czy później i tak wejdą przepisy eko i trzeba będzie domy dostosowywać do podanych wymogów :)
Wiola
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2013-09-24, 09:31

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Dzulietta » 2013-09-25, 10:49

A ja uwazam, ze nie warto tyle inwestowac po to, zeby bawic sie w ekologie :/ Co mi z takiego ekologicznego domu, jak sasiad pali w piecu stare opony :p
Dzulietta
 
Posty: 24
Dołączył(a): 2013-09-25, 09:03

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez PRZEMS » 2013-10-11, 11:05

Witam po wielu przemyśleniach i przeliczeniach wspólnie z inż.bud oceniliśmy i zbudowaliśmy mój dom 1,5 roku temu z piewnicą oraz garażem w prostej bryle parterowy z wysokim podaszem gdyż czym prostsza tym bardziej funkcionalna , fundamenty oraz ściany piewnicy z żelbetonu izolowane folją oraz styrodurem 6 cm , stropy płyta , ściana ytong e 30cm ,dyletacja 2cm bez izolatocij i obmurowanie cegłą czerwoną z odzysku staranie ułożoną i wypiaskowaną gdyż daje efekt estetyczny oraz ekonomiczny ,dach z blachy na rombek i 30 cm wełny a okna drewniane z pod częstochowy super jakość do dziś nic się nie opuszcza nie blokuje choć tarasowe ma 3,5m dł i 2m wys system francuski ( ale sprawność okien to podobno 90% książkowy ich montaż) mam zamontowany rekuperator ciepła gdyż większość ciepła uchodzi poprzez sprawną wentylacje . Podsumowanie jest takie że dom jest bardzo energoszczędny i ciepły co mie czasami dziwi gdyż brat ma dom pasywny i koszty utrzumania są takie same tylko że mnie budowa kosztowała 70 tys taniej
PRZEMS
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2013-10-11, 10:19

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez kulosi12 » 2013-10-24, 06:45

Ekologia owszem jest bardzo ważna. Dom ten jest przyjazny dla środowiska. Jednakze świetnym plusem jest także fakt energooszczędności. Dom łatwo utrzymać za naprawdę niewielką cenę;)
kulosi12
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2013-10-23, 20:30

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Andrzej83 » 2013-10-28, 19:55

Domy pasywne to nie tylko ekologia. To przede wszystkim oszczędność. Na pewno budowa takiego domu jest droższa ale jednocześnie później dom w utrzymaniu jest znacznie tańszy.
Andrzej83
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2013-10-28, 19:17

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Bonifacy01 » 2013-12-30, 11:35

zasadniczo jeszcze chwila i domy energooszczędne staną się koniecznością - czy nam się to podoba czy nie. polska jak państwo członkowskie ma obowiązek od 1 stycznia zacząć realizować ten cały siedmioletni plan, zgodnie z którym do 2021 każdy nowy budynek powinien być praktycznie pasywny.
Bonifacy01
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2013-09-23, 07:03

Następna strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość