Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2016-08-31, 12:32

Budowa domu pasywnego może być bardzo kosztowna lub stosunkowo tania. Wszystko zależy od typu wybranego projektu oraz dodatkowych rozwiązań budowlanych, które zostana zastosowane w budynku. Ale najistotniejszy elementem budynku pasywnego jest izolacja. Musi być wykonana prawidłowo i możliwie maksymalnie największa. Na stronie http://knauf-industries.pl/program,calc,kalkulator-oszczednosci.html, jest umieszczony dedykowany kalkulator, który pozwala na sprawdzeni oszczędności energetycznych i finansowych uzyskiwanych z prawidłowej izolacji budynku.
erzecznikKT
 
Posty: 162
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Askorpdomy » 2016-09-12, 06:50

Trudno się z tym wszystkim nie zgodzić, zresztą na naszej stronie opisane są szczegóły, zaglądaliście tam może już? W razie pytań służymy radą na forum.
Askorpdomy
 
Posty: 106
Dołączył(a): 2016-07-27, 16:05

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Hallada » 2016-09-26, 07:50

Dom pasywny... hmmm.... To zależy co lubisz. Jeżeli jesteś ciepłolubny to spoko, jeżeli nie lubisz zaduchu -to nie dla ciebie. Byłam w domu pasywnym i latem i zimą i oto do jakich wniosków doszłam. Zimą jest fajnie, bo rzeczywiście ciepło a właściciele mówią, że w zasadzie ledwo co go grzeją. Jest rekuperator, dobra wentylacja, więc wszystko gra. Ale latem... masakra. Duszno potwornie pomimo tego, że okna otwarte i wietrzysz w zasadzie cały dzień. Nie ma czym oddychać. Jest to upierdliwe zwłaszcza w ciepłe letnie noce. W normalnym domu otwierasz okno i on się schładza w nocy tutaj nie ma takiej opcji, bo dom kumuluje ciepło. Jak dla mnie przygnębiająca ta letnia duchota. Można oczywiście zainstalować klimę, choć nie wiem, czy to zgodne z ideą pasywności. Jak dla mnie dom pasywny nie jest dobrym rozwiązaniem pomimo zimowych oszczędności na grzanie.
http://silver-service.pl/
Hallada
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2016-07-18, 07:36

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Emzet » 2016-10-04, 14:22

Jeżeli zastanawiacie się nad budową domu pasywnego, energooszczędnego to polecam firmę Hanlo http://hanlo.pl/ Zajmują się nie tylko ich budową, ale także projektem. Dom gotowy w 2-3 dni!
Emzet
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2016-07-12, 13:21

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez darek72 » 2016-10-05, 08:41

Dni w lecie, gdzie panuje zaduch jest kilka w roku, to po pierwsze. Zdarza się w każdym domu niezależnie od pasywności. Popytaj ludzi.
Kolejna sprawa to klima, dlaczego by jej nie zastosować? Co ma do rzeczy pasywność z klimatyzacją? Rekuperator odzyskuje ciepło w zimie, które jest wywiewane i zapewnia lepszy komfort niż wentylacja grawitacyjna. Jak ktoś wyłączy go w lecie to musi otworzyć okna, dom się nagrzewa i trzeba zapodać klime by mieć chłód. Prawdziwe domy pasywne problemów z klimą nie mają bo mogą rozprowadzić chłód przez pompe ciepła, itp.
Z resztą klimatyzacja to koszt zaledwie 3-5 tys. zł do inwestycji idącej w setki tysięcy.
Kto co lubi, ale prawda jest taka, że trzeba mieć dużo pieniędzy by zrobić to dobrze, a nie ocieplić dom styropianem 20 i powiedzieć, że ma się dom pasywny.
Pozdr
darek72
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2016-07-26, 11:53

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez erzecznikKT » 2016-10-31, 10:21

Istotą budownictwa pasywnego jest maksymalizacja zysków energetycznych i ograniczenie strat ciepła. Aby to osiągnąć wszystkie przegrody zewnętrzne posiadają niski współczynnik przenikania ciepła. Możemy to uzyskać stosując wysokiej jakości materiały izolacyjne Knauf Therm - np. Styropian grafitowy Knauf Therm Expert o wsp. lambda = 0,031 W/mK. Dla standardowej ściany z pustaka ceramicznego z izolacją o grubości 25 cm styropianem Knauf Therm Expert Fasad , wspólczynnik przenikania ciepła U ściany wynosi poniżej 0,1 W/m2K, a poziom oszczędności w stosunku do ściany nieocieplonej wynosi ponad 80%.
erzecznikKT
 
Posty: 162
Dołączył(a): 2015-03-29, 12:20

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Askorpdomy » 2017-01-10, 09:34

Podstawa jest tutaj sprecyzowanie priorytetów, a każdemu powinno zależeć na tym aby utrata ciepła np: podczas zimy była zdecydowanie najniższa i to właśnie gwarantują domy pasywne, zresztą maja również wiele innych zalet o których można poczytać na Askorpdomy.
Askorpdomy
 
Posty: 106
Dołączył(a): 2016-07-27, 16:05

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez karus » 2017-12-28, 11:09

No cóż, dom pasywny ma zalety i wady. Wśród tych ostatnich wymienić by należało sporą cenę. Nie każdemu też pasuje kształt takiego budynku - tego typu prosta bryła dla niektórych będzie pewnie zbyt toporna pod estetycznym względem. Generalnie jednak, jak można się przekonać tutaj http://finaldom.pl/zalety-i-wady-pasywnego-energooszczednego-domu/ , zalet jest więcej. Energooszczędność oczywiście przede wszystkim, a oprócz tego możliwość utrzymania stałej temperatury przez cały rok, no i brak wad konstrukcyjnych.
karus
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2014-07-16, 13:28

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Domartstyl » 2018-01-03, 07:52

Co prawda koszty budowy takiego domu pasywnego są wysokie, ale zwracają się wraz z każdym kolejnym rokiem chociażby w kwestii ogrzewania i opału. To także duża wygoda i moim zdaniem warto się nad nim zastanowić.
Domartstyl
 
Posty: 105
Dołączył(a): 2016-03-16, 07:21

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Fonex » 2018-01-09, 10:52

Pod względem architektonicznym budynek energooszczędny i pasywny znacznie odbiegają od tradycyjnego. Takie konstrukcje charakteryzuje prosta bryła i zgadzam się z tym, że nie każdemu może odpowiadać ich nowoczesny charakter, jednak nie bez przyczyny ma on taką kubaturę. Jeżeli dysponujemy odpowiednimi funduszami, to warto inwestować w nowoczesne rozwiązania. Dodatkowe zaopatrzenie budynku w inteligentne instalacje takie jak sterowanie światłem, alarmem http://fonex.com.pl/produkty/kategoria/65/Systemy-Alarmowe czy sprzętem RTV będzie dodatkowym komfortem, który również wpłynie na zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych.
Alarmy i monitoring Częstochowa - Fonex.com.pl
Avatar użytkownika
Fonex
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-07-16, 12:57
Lokalizacja: Częstochowa


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości