Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Snooze » 2014-03-29, 13:08

Jeżeli planujesz długą eksploatacje domu to tak bo w funkcji czasu oszczędności przerosną koszty. Stawiając dom pasywny warto dobrze dobrać materiał na ściany bo obecnie beton komórkowy ma najlepszy wsp przenikania ciepła, a to właśnie zapewnia nam to niskie zużycie energii zapewniające miano domu pasywnego. Na stronie bloczków Termalica znalazłem info, że dają U równe nawet 0,173 W/,2K.
Snooze
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2013-09-11, 11:56

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez adamjot » 2014-04-23, 23:00

PRZEMS napisał(a):Witam po wielu przemyśleniach i przeliczeniach wspólnie z inż.bud oceniliśmy i zbudowaliśmy mój dom 1,5 roku temu z piewnicą oraz garażem w prostej bryle parterowy z wysokim podaszem gdyż czym prostsza tym bardziej funkcionalna , fundamenty oraz ściany piewnicy z żelbetonu izolowane folją oraz styrodurem 6 cm , stropy płyta , ściana ytong e 30cm ,dyletacja 2cm bez izolatocij i obmurowanie cegłą czerwoną z odzysku staranie ułożoną i wypiaskowaną gdyż daje efekt estetyczny oraz ekonomiczny ,dach z blachy na rombek i 30 cm wełny a okna drewniane z pod częstochowy super jakość do dziś nic się nie opuszcza nie blokuje choć tarasowe ma 3,5m dł i 2m wys system francuski ( ale sprawność okien to podobno 90% książkowy ich montaż) mam zamontowany rekuperator ciepła gdyż większość ciepła uchodzi poprzez sprawną wentylacje . Podsumowanie jest takie że dom jest bardzo energoszczędny i ciepły co mie czasami dziwi gdyż brat ma dom pasywny i koszty utrzumania są takie same tylko że mnie budowa kosztowała 70 tys taniej



Zgadzam się, odpowiednie rozwiązania dadzą taki sam efekt w energoszczędności przy ekonomicznym koszcie budowy, a dom pasywny będzie się zwracał wiele lat.
adamjot
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2013-12-26, 12:56

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez konowal » 2014-05-07, 11:40

macie gdzieś tą ustawę lub projekt który nakazuje budowę domu pasywnego po 2020 roku? :idea:
ekofront.pl :)
konowal
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2014-05-07, 11:32

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez thermobudowniczy » 2014-06-16, 17:49

Dawka rzetelnych informacji na blogu, który znalazłem w sieci:
http://blogbudowlany.pl/
Jest i o kosztach utrzymania domu energooszczędnego i o domach pasywnych po 2020 roku.
thermobudowniczy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2014-06-16, 17:46

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez trellson86 » 2015-02-23, 08:19

Koszty budowy specjalnych instalacji itp. są bardzo wysokie. Nie chce się negatywnie wypowiadać o domu pasywnym ale budowa takiego domu jest nieuzasadniona ekonomicznie.
trellson86
 
Posty: 21
Dołączył(a): 2014-01-10, 10:44

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez Ogrodolandia » 2015-03-25, 17:12

Powoli całe społeczeństwa idą w kierunku domów, energooszczędnych i przyjaznych środowisku, może nie teraz, ale za kilka lat innych domów nie będzie, dla nas dzisiaj są one jeszcze bardzo drogie w budowie, ale sądze, że za jakisz czas wyprą technologie stosowane współcześnie i staną się czymś naturalnym w budownictwie.
Avatar użytkownika
Ogrodolandia
 
Posty: 68
Dołączył(a): 2014-12-30, 21:13
Lokalizacja: Chojnice

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez chabronski » 2015-03-30, 22:35

Pasywny jak najbardziej. W ogóle opłaca się budować drewniane domy, bo to nie tylko szybki sposób, ale też przede wszystkim ekologiczny. Już nie wspominając o tym, ze drewno jest naprawdę jednym z lepszych izolatorów. Już mam upatrzony projekt od firmy ITS z Koszalina. Ciężko sie było zdecydować, bo wszystkie sa naprawdę świetne.
chabronski
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2015-03-04, 07:28

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez glowacka1234 » 2015-03-31, 10:32

Tak , jeszcze trochę to nikt nie będzie budował domów bo zwyczajnie nie będzie nas stać.
glowacka1234
 
Posty: 50
Dołączył(a): 2015-03-18, 10:33
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez pawil » 2015-04-01, 14:52

Nie będzie nas stać przez regulacje z Euro kołchozu. Niestety, ale dom pasywny to inwestycja, która często jest zbyt duża. W ty kraju, wielu ludzi po 10 latach, nie potrafi odłożyć 30 tys. zł. Więc wątpię, że to się zmieni. A przecież lepiej nie będzie. Podatki będą rosły a nie malały.
Żaden polityk nie jest tak głupi, jak naród, który go wybrał.
pawil
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2015-04-01, 14:26

Re: Czy warto budować dom pasywny? Wasze opinie?

Postprzez MarekKiko » 2015-05-12, 15:20

Zdecydowanie dom pasywny to jest dobry wybór. Rzeczywiście koszta budowy będą znacznie większe od budowanie domu o przeciętnym zapotrzebowaniu na energię, jednak w perspektywie kilkunastu lat niski koszt utrzymania przemawia zdecydowanie za domami energooszczędnymi, bądź pasywnymi.
MarekKiko
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-05-04, 17:27


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość