Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez energik » 2012-08-14, 09:48

Witam

Niedługo zaczynam budowac własny dom i zastanawiam się warto dłożyć kilkadziesiąt tys. zł i zbudować dom energoszczędny
1. Czy jest sens budować energooszczędnie tzn. czy inwestycja w droższe materiały i lepiej izolujące nam się zwróci?
2. Co to znaczy tj. kiedy dom jest energooszczędny??
3. Jak wybudować dom energooszczędny?

Jakie są wasze opinie? Warto wg was budować dom energooszczędny?
energik
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Moja opinia o budowaniu domu energooszczędnego

Postprzez ekspert » 2012-08-14, 11:56

W dobie rosnących cen energii wydaje się, że budowa domu, który ową energię będzie oszczędzał, jest jak najbardziej uzasadniona – zarówno logicznie, jak i ekonomicznie.

Poza wszystkim, budownictwo energooszczędne zyskuje w Polsce od pewnego czasu na popularności. Może się wydawać, że ludzie zaczęli bardziej zdawać sobie sprawę z tego, że zainwestowanie wyższych kwot w budowę domu i dopasowanie go do standardów energooszczędności, będzie procentowało w najbliższej przyszłości.

Trzeba powiedzieć, że dom energooszczędny jest inwestycją w przyszłość.

Najprawdopodobniej bowiem koszty wytwarzania energii elektrycznej, a wraz z nimi koszty eksploatacji tradycyjnych domów, będą rosły. Wygranymi w takiej sytuacji będą ci, którzy zdecydowali się wybudować dom energooszczędny.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Dom energooszcędny to dzisiaj konieczność

Postprzez damian » 2012-08-14, 19:37

W dobie drożejących z miesiąca na miesiąc nośników energii (ropa, gaz, prąd) dom energooszcędny to już konieczność.

Podstawową kwestią każdego domu energoszczednego jest jego ocieplenie (termoizolacja rzecz jasna) i idealne uszczelnienie (tego akurat nie da sie zrobic, ale trzeba mozliwe jak najdokladniej uszczelnic budynek). Tym bardziej jezeli mamy mechaniczna wentylacje.
damian
 

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Robek » 2012-09-10, 13:19

Moim zdaniem domy energooszczędne obecnie przejmą rynek, ponieważ jest ich coraz więcej, coraz więcej ludzi pragnie oszczędzać i dodatkowo chodzi tu o ekologię.
Tak więc warto w nie inwestować :)
Robek
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2012-09-10, 13:09

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez andre » 2013-04-04, 08:06

Domy energooszczędne - wg mnie warto w to inwestować pieniążki, tymbardziej że są przy niektórych projektach fajne dofinansowania. Nie wiadomo jakie będą koszty ogrzewania, prądu, wody za 10 latek.
Avatar użytkownika
andre
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2013-04-03, 14:39
Lokalizacja: Łask

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez argon » 2013-05-15, 16:46

Przy naszych warunkach atmosferycznych w skali roku jest to dobre rozwiązanie, ale kosztowne. To jest inwestycja.
argon
 
Posty: 27
Dołączył(a): 2013-05-15, 16:40

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez bobby » 2013-07-12, 08:06

Jasne że warto. Zainstaluj sobie system solarny z miedzi, a poczujesz różnicę. Doskonałe przewodnictwo ciepła.
bobby
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2013-07-11, 09:48

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez pz88 » 2013-07-12, 14:41

To nowy trend, ale przyszłościowy. Z tym, że obecnie inwestycja w taki dom może okazać się sporym przepłacaniem.
pz88
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2013-06-12, 11:28
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez thermobudowniczy » 2014-06-16, 17:48

Znalazłem ostatnio bardzo fajny blog, który odpowiada na zadane w tym temacie pytanie:
http://blogbudowlany.pl
thermobudowniczy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2014-06-16, 17:46

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez sp27WAWA » 2014-06-17, 14:46

;) Moi drodzy. Moi rodzice - bo ja studiuję jeszcze- wybudowali 2 lata temu dom szkieletowy. Jest to dom drewniany całoroczny. :o Super dom. My mamy wewnątrz gladzie gipsowe, a na zewnątrz tynk akrylowy. TO dom zdrowy bardzo. Ciepły w zimie. J atego typu domy znam, bo mamy krewnych w Kanadzie i byliśmy u nich. Tam wszyscy mają domy drerwniane kanadyjskie.
sp27WAWA
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-06-17, 14:39
Lokalizacja: Podbeskidzie


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości