Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez SebastianWicka » 2017-03-27, 15:45

Ja myslę ,ze warto budowac taki dom energoszczędny ;) przynajmniej się zaoszczędzi trochę pieniędzy . Narazie póki co zastanawiamy sięz zżoną nad taki rozwiazaniem , ale mam tu na myśli bardziej zdalne sterowanie domem , który m.in oferuje ospel , a dokładniej jest to system presto . Można sterować zdalnie temperaturą , roletami itd.
;)
SebastianWicka
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2015-09-17, 07:15

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Aneta1980 » 2017-03-31, 09:58

Jeżeli planujesz budowę domu energooszczędnego to nie możesz ominąć http://technodom.com.pl. Fajne, nowoczesne rozwiązania, które sprawią, że koszty ogrzewania całego domu będą niższe.
Aneta1980
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2017-02-28, 08:53

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez mazi88 » 2017-04-07, 19:11

energooszczędny dom według mnie powinien mieć rekuperację i pompę ciepła. Dobre ocieplenie, okna i drzwi chroniące przed "ucieczką" ciepła z domu.
mazi88
 
Posty: 202
Dołączył(a): 2014-02-20, 21:55

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Wladimir » 2017-04-14, 07:31

a to oczywiste ,ze to czy dom jest energoszczędny zależy też od tgo czy dom jest ocieplony itd . O systemie presto z Ospela też słyszałem . przez tableta bodajze mozesz sobie regulować tempreturę jaką chcesz mieć w domu. Ja mam pozytywne doświadcznie z tą firmą ze względu na osprzęt .
Wladimir
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2015-09-28, 10:43

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Kastia » 2017-05-05, 13:22

energik napisał(a):Witam

Niedługo zaczynam budowac własny dom i zastanawiam się warto dłożyć kilkadziesiąt tys. zł i zbudować dom energoszczędny
1. Czy jest sens budować energooszczędnie tzn. czy inwestycja w droższe materiały i lepiej izolujące nam się zwróci?
2. Co to znaczy tj. kiedy dom jest energooszczędny??
3. Jak wybudować dom energooszczędny?

Jakie są wasze opinie? Warto wg was budować dom energooszczędny?


Mi wszystko w tej materii pięknie wytłumaczyli Państwo z www.ItoDesign.pl, którzy budowali mój dom. Już Ci mówię: dom energooszczędny to taki, który obniża wydatki na oświetlenie, ogrzewanie w długim okresie, zużywa mniej materiałów i energii podczas budowy, wykorzystuje usytuowanie działki i ukształtowanie terenu < to jest b. istotne dla oszczędzania - np, żeby dzienne pokoje były od słonecznej strony, zbudowany jest np. z KERAMZYTU, bardzo często w takim domu jest rekuperacja, czyli system wymiany powietrza a pozostawienia ciepła. I faktycznie- kosztował ten mój dom więcej, ale w długim okresie ma się to zwrócic. na razie mieszkamy kilka lat i nie narzekamy. jest tak jak sobie wyobrażaliśmy :)
Kastia
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017-02-13, 12:35

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez mazi88 » 2017-05-09, 17:55

tylko jakie planujecie wybrać ogrzewanie do takiego domku energooszczędnego?? Pompa ciepła??
mazi88
 
Posty: 202
Dołączył(a): 2014-02-20, 21:55

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez Askorpdomy » 2017-05-19, 07:21

A zaglądaliście na naszą stronę Askorpdomy.pl ? Bo jeżeli nie to teraz jest najlepsza ku temu okazja, zresztą w razie dodatkowych pytań czy wątpliwości, cały czas jesteśmy dostępni na forum i odpowiemy na wszystkie pytania.
Askorpdomy
 
Posty: 106
Dołączył(a): 2016-07-27, 16:05

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez RafalCichocki » 2017-05-25, 13:40

mazi88,

Do ogrzewania budynku energooszczędnego dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie gruntowej lub powietrznej pompy ciepła współpracującej z ogrzewaniem podłogowym. Jest to rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, gdyż do wytworzenia ciepła nie zachodzi proces spalania. Dodatkowo nie wymagana będzie budowa kominów spalinowych co wpisuje się w architekturę budynków pasywnych lub niskoenergetycznych. Pompy ciepła pozwolą również na podgrzanie ciepłej wody użytkowej.
Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę to wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Budynek o niższym zapotrzebowaniu na energię powinien cechować się szczelną konstrukcją oraz posiadać dobrą izolację przegród zewnętrznych. Dlatego świeże powietrze powinno być dostarczane poprzez wentylację mechaniczną wyposażoną w odzysk ciepła.
Marka Buderus posiada w swojej ofercie wszystkie wyżej wymienione produkty.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/.
Pozdrawiam,
________________________________
Konsultant marki Buderus
RafalCichocki
 
Posty: 207
Dołączył(a): 2015-11-13, 09:16

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez olafek » 2017-07-26, 09:42

Od kilku miesięcy, jestem użytkownikiem systemu presto z ospela - systemu zdalnego sterowania . Póki co jak dla mnie bardzo dobrze się sprawdza , jest możliwośc sterowania ze smartfona albo też z tableta . Ogólnie ogromna wygoda , sterowanie temperaturą ogrzewaniem itd z dowolnego miejsca ;)
olafek
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2016-03-29, 14:55

Re: Czy warto budować dom energooszczędny? Opinie

Postprzez stasiu60 » 2017-08-28, 12:41

Od razu trzeba zwrócić uwagę na kwestię prawidłowej izolacji np. styropianem. To pozwoli nie produkować ciepła tylko je oszczędzać, a to z kolei przełoży się bezpośrednio na niższe koszty ogrzewania. Można zastosować jeden z takich styropianów: http://styropian.men/ w zależności od ocieplanego fragmentu.
stasiu60
 
Posty: 105
Dołączył(a): 2015-10-12, 11:21


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Domy energooszczędne i pasywne



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość