Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez dachowy » 2012-08-20, 13:28

Witajcie.

Napiszcie czym mam pokryć deskowanie zwykła papą czy lepsza będzie folia wysoko paro przepuszczalna? Czytałem gdzieś że jak pokryję dach folią to óżniej nie będzie problemu z odprowadzaniem pary wodnej i ni będzie trzeba robić dodatkowo szceliny wentylacyjne. A jakie wy macie opinie w tym temacie?
dachowy
 

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Moja opinia

Postprzez ekspert » 2012-08-20, 21:22

Papa trwalsza, folia mniej trwała za to paroprzepuszczalna i nie trzeba dawać specjalnej szczeliny wentylacyjnej. Tak więć ja bym zdecydował się chyba na folię.

Dla zapewnienia wentylacji dachowej oraz wysokiej termoizolacyjności, stosowane są folie dachowe. Charakteryzują się one wodoodpornością, wiatroszczelnością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne, w tym na rozerwanie. Folie te mogą być wysokoparoprzepuszczalne i niskoparoprzepuszczalne. Jeśli wybieramy ten drugi tym, to musimy zapewnić dodatkową, co najmniej 3-4 centymetrową szczelinę wentylacyjną, która powinna znaleźć się między folią a ociepleniem. W przypadku wykorzystania folii wysokoparoprzepuszczalnej nie ma konieczności zostawiania szczeliny wentylacyjnej. Folię można więc układa bezpośrednio na izolacji cieplnej. Wysokie parametry przepuszczania pary wodnej, wynoszące od 700 do nawet 5000 g/m2/24h sprawiają, że zarówno izolacja termiczna, jak i sama konstrukcja dachu czterospadowego zostaną skutecznie zabezpieczone przed zawilgoceniem. Należy podkreślić, że jeśli dach zabezpieczony jest folią wysokoparoprzepuszczalną jest potrzebna jedna szczelina wentylacyjna pomiędzy folią a pokryciem, a nie dwie.
Avatar użytkownika
ekspert
 
Posty: 73
Dołączył(a): 2012-08-14, 11:39

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez Bob » 2012-09-06, 06:07

Ja też zdecydowałem się na folię, ponieważ ona zalecana jest przez firmy, które wykonują remonty i budowanie dachów.
Bob
 
Posty: 11
Dołączył(a): 2012-09-06, 05:51

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez Bobi44 » 2012-10-24, 06:25

Bob napisał(a):Ja też zdecydowałem się na folię, ponieważ ona zalecana jest przez firmy, które wykonują remonty i budowanie dachów.


No i przede wszystkim trwalsza jest jeśli chodzi o uszczelnienie i żywotność w czasie.
Bobi44
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2012-10-24, 06:12

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez budowlany » 2013-01-13, 18:36

Zdecydowanie folia. Dach musi oddychać. A przy folii niema takiego problemu. Zresztą folia jest wiele częściej stosowana niż papa i nie spotkałem się żeby ktoś narzekał. Dodatkowo zapewne papa będzie wiele droższa.
budowlany
 
Posty: 100
Dołączył(a): 2013-01-09, 17:22

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez alicja » 2013-02-10, 11:55

Moim zdaniem papa ponieważ jest trwalsza. Sama mam - i jest ok
alicja
 

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez domator » 2013-06-27, 12:07

Moim skromnym zdaniem takze polecam papę, albowiem jest trwała i przertwa o wiele więcej czasu w stanie nienaruszonym.
domator
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2013-06-27, 11:58

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez lady » 2013-06-28, 15:26

w papie powstają pęknięcia, które przepuszczają wodę...folia według mnie lepiej wytrzymała jest:)
lady
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2013-06-28, 15:23

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez Tomasz32 » 2013-07-31, 07:31

Wg mnie takze folia. Papa po kilku/kilkunastu latach - niestety ma juz pekniecia, a to juz nie jest to samo co na poczatku.
Tomasz32
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2013-07-31, 06:48

Re: Papa czy folia na dach? Wasze Opinie ?

Postprzez Wiola » 2013-09-24, 11:08

Niby papa trwalsza, ale jednak wszyscy polecają folię :) Ja zdecydowałam się na folię i jak na razie jestem zadowolona z tej decyzji. Moim znajomym, "spec" od dachów też polecał folię :)
Wiola
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2013-09-24, 09:31


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Następna strona



Powrót do Dach i więźba



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość