Domy inteligentne...

Re: Domy inteligentne...

Postprzez Tatrin » 2015-10-14, 20:57

W sumie teraz to jest nowy bajer wydaje mi się że jak ma się kasy można to władować dla zwykłego śmiertelnika to się zbytnio nie opłaca bo to strasznie drogo a za tą kwotę możesz sobie całkiem coś innego zrobić co trzeba wziąć pod uwagę. Trzeba też może poczekać trochę więcej jak inteligentny dom spadnie z ceny bo przyjdą też takie czasy. Druga sprawa jest taka że jeżeli znasz się na elektronice możesz sam sobie to wszystko poskładać trochę trzeba mieć pojęcia poczytać zamówić odpowiednie podzespoły i jazda.
Avatar użytkownika
Tatrin
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2015-10-11, 11:48
Lokalizacja: Wadowice

Odp

Avatar użytkownika
Google - reklama
 
Posty: 963
Dołączył(a): Cz lip 05, 2008 14:29 am

Re: Domy inteligentne...

Postprzez eAlarmy » 2015-10-16, 10:51

Czikalator napisał(a):Fajne rzeczy, ale słyszałem, że większość firm wymaga zgłoszenia się jeszcze przed rozpoczęciem budowy, prawda to?

Dobrze jest zgłosić się do firmy instalującej systemy inteligentnego domu jeszcze podczas budowy. Zaplanują oni wtedy miejsca, w których będą zainstalowane poszczególne podzespoły i poprowadzą tam odpowiednią instalację elektryczną. Jednak jeśli nasze mieszkanie lub dom są już wykończone to nie wyklucza nas z posiadania takiego systemu. Są odpowiednie systemy dla których wystarczy trochę wolnego miejsca w puszce lub które działają bezprzewodowo. Są też takie rozwiązania, które wpina się miedzy wtyczkę urządzenia elektrycznego, a gniazdko i pozwalają np. za pomocą smartfona sterować włączaniem i wyłączaniem tego urządzenia.
eAlarmy.com.pl - systemy alarmowe i monitoring CCTV
Avatar użytkownika
eAlarmy
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2015-07-16, 11:33
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Domy inteligentne...

Postprzez Glik1 » 2015-10-19, 13:27

A ja jestem ciekaw o ile dom jest drozszy z takim systemem od wybudowania standardowego domu. Wydawac by sie moglo ze jest to opcja dla bogaczy, ale chyba tak do konca nie jest, bo ile taki system moze kosztowac?
Glik1
 
Posty: 5
Dołączył(a): 2015-10-15, 13:41

Re: Domy inteligentne...

Postprzez ranko » 2015-10-24, 08:44

wszystko zależy od zaawansowania takiego systemu. Te systemy które ja znam można rozbudowywać i nie trzeba od razu zainwestować w pełny inteligentny budynek. Można zakupić serwer i kilka sterowników do jednego pomieszczenia. I z biegiem czasu jak znowu znajdziemy troszkę pieniędzy to można dokupić kolejne sterowniki i i rozbudować system.
ranko
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-10-19, 14:35

Re: Domy inteligentne...

Postprzez grzechu67 » 2015-12-17, 09:00

Ja też nie zakładałem od razu całego systemu. Najpierw firma Vigaldo zainstalowała mi system sterowania światłem, a ostatnio zdecydowałem się na system kontroli dostępu, czyli takie zabezpieczenie przed niepożądanymi gośćmi ;) wszystko ładnie i sprawnie działa, jestem bardzo zadowolony.
grzechu67
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2015-12-17, 08:59

Re: Domy inteligentne...

Postprzez Frydek » 2016-01-12, 15:38

chyba każdy system można rozbudowywać o dodatkowe moduły. Najważniejsze jest kupić jednostkę centralną sterującą wszystkim. (Ja znam dwa systemy i tam właśnie tak jest) Trzeba tylko z głową wszystko robić aby taki inteligentny budynek nie "umarł" jak zabraknie prądu.
Frydek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2016-01-12, 15:31

Re: Domy inteligentne...

Postprzez grzechu67 » 2016-03-04, 14:49

Korzystam z systemu domu inteligentnego od firmy Vigaldo. Mam automatykę do sterowania światła i ogrzewania. Jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Znacznie ułatwia życie.
grzechu67
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2015-12-17, 08:59

Re: Domy inteligentne...

Postprzez ASTRATELECOM » 2016-08-11, 19:12

Szanowni Państwo,

Zapraszam do zapoznania się z inteligentnym systemem dla Twojego domu, mieszkania, hotelu, pensjonatu www.jlnx.eu.

Jesteśmy do Państwa dyspozycji.

Zapraszamy do kontaktu,

575 309 817
ASTRATELECOM
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2016-08-11, 17:21

Re: Domy inteligentne...

Postprzez lora » 2017-01-17, 16:44

]Ja sama podchodziłam z rezerwą do takich domów, ale z mężem zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie i naprawdę to był strzał w dziesiątkę. Firma, którą polecę z zamkniętymi oczami to: http://www.magiadzwieku.pl/.
lora
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2017-01-17, 13:55

Re: Domy inteligentne...

Postprzez szarina » 2017-03-31, 09:58

Domy inteligentne z założenia są przygotowane na braki prądu, więc nie umierają jak to ktoś wyżej napisał ;) Trochę teraz oglądam tego i są takie oferty, że nie trzeba kuć, nie ma kabli i w ogóle, można się zastanowić nad kupnem systemu, bo montaż może się odbyć bez remontów. Wtedy tylko trzeba szukac opcji bezprzewodowych. Mi to w sumie zależy na takich kwestiach jak zamykanie okien pod nieobecność i informowanie o jakichś ewentulanych zagrożeniach - pożar, zalanie itd. Czesto mnie w domu nie ma, niedługo kupię nowe mieszkanie i nie chce mi się o nie zamartwiać dzień i noc
szarina
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2017-03-31, 09:30


Zobacz też to

Avatar użytkownika
Doradca Reklama
 
Posty: 234
Dołączył(a): Cz lip 05, 2006 10:29 am
Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Alarm i dom inteligentny



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość